Výhody a nevýhody obľúbeného nápoja väčšiny ľudí
Káva. Nápoj, bez ktorého si väčšina ľudí nevie predstaviť začiatok dňa. Počas stáročia tu boli ľudia, ktorí sa jej vysmievali a naopak tí, ktorí ju uctievali. Dokonca sa našli aj takí, ktorí tento nápoj obviňovali, že spôsobuje šialenstvo a impotenciu. Preto sa pozrime na to, aké sú jej vedecky osvedčené výhody a nevýhody, ktoré už dnes poznáme.
Kofeín, najrozšírenejšia psychoaktívna látka na svete, je považovaná za najznámejšiu zložku kávy. Jeho priaznivé účinky na ľudský organizmus boli celkom dobre preskúmané, ale káva sama o sebe neobsahuje len kofeín, pretože je to komplexný nápoj s tisíckou rôznych látok. Niektoré štúdie dokonca tvrdia, že bezkofeínová a kofeínová káva môžu mať rovnaké účinky na zdravie a naznačujú, že za väčšinu zdravotných výhod kávy nemôže práve kofeín.
Výskum kávy a jej kladov a záporov nie je ani zďaleka dokončený.
Výhody:
Káva zvyšuje fyzický výkon
Skúste si dať šálku čiernej kávy aspoň hodinu pred vašim tréningom a je možné, že váš výkon sa zlepší až o 11-12 percent. Kofeín zvyšuje hladinu adrenalínu v krvi a adrenalín je hormón ,,bojuj alebo uteč” vášho tela, ktorý vám pomôže sa pripraviť na fyzickú námahu.
S kávou môže byť chudnutie ľahšie
Tento nápoj obsahuje horčík a draslík, ktoré pomáhajú ľudskému telu využívať inzulín, regulujú hladinu cukru v krvi a znižujú vašu chuť na sladké jedlá a občerstvenie.
Káva pomáha spaľovať tuky
Kofeín pomáha tukovým bunkám odbúravať telesný tuk a využívať ho ako palivo pri tréningu.
Káva vám pomôže sústrediť sa
Mierny príjem kofeínu, 1-4 šálok denne, vám pomôže lepšie sústrediť sa a tak isto pomáha aj pri zlepšení vašej duševnej bdelosti.
Znižuje riziko smrti, Parkinsonovej choroby
Štúdie z Harvardu ukázali, že celkové riziko predčasného úmrtia konzumenta kávy je o 25 percent nižšie ako u tých, ktorí kávu nepijú. Taktiež ukázali, že pravidelné pitie kávy znižuje riziko Parkinsonovej choroby o 25 percent. Existuje dôkaz, že káva spôsobuje aktivitu v časti mozgu postihnutej Parkinsonovou chorobou.
Znižuje riziko rakoviny
Štúdia publikovaná v ,,Clinical Gastroenterology and Hepatology” ukázala, že káva môže znížiť riziko vzniku rakoviny pečene. Ľudia v testovacej skupine pili viac ako tri šálky kávy denne. Kofeín môže tiež zabrániť vzniku najbežnejšieho typu rakoviny kože.
Znižuje riziko mŕtvice
Rozumná konzumácia kávy, čo je asi 2–4 šálky denne, je spojená s nižším rizikom cievnej mozgovej príhody. ,,Navyše 0,5 až 3 šálky kávy denne je nezávisle spojené s nižším rizikom cievnej mozgovej príhody, úmrtia na kardiovaskulárne choroby a smrti z akejkoľvek príčiny.” povedala Dr. Judit Simon, profesorka ekonómie zdravia a vedúca katedry ekonomiky zdravotníctva.
Káva chráni vaše telo
Obsahuje veľa antioxidantov, ktoré vo vašom tele bojujú a chránia pred voľnými radikálmi. Voľné radikály sú veľmi malé, reaktívne častice, ktoré dokážu napadnúť dôležité štruktúry nášho organizmu, poškodiť ich a úplne vyradiť z funkcie.
Môže znížiť riziko cukrovky druhého stupňa
Kofeín znižuje citlivosť na inzulín a zhoršuje toleranciu glukózy, čím znižuje riziko cukrovky druhého typu. ,,Zistili sme, že tri hlavné kávové zlúčeniny môžu zvrátiť tento toxický proces a môžu vysvetliť, prečo pitie kávy spojené s nižším rizikom cukrovky druhého typu,” uviedol Kun Huang, PhD, profesor biologickej farmácie na Univerzite vedy a technológie Huazhong.
Dokáže zlepšiť náladu, pomáha pri depresii a znižuje riziko samovraždy
Kofeín stimuluje centrálny nervový systém a zvyšuje produkciu neurotransmiterov ako serotonín, dopamín a noradrenalín (=stresový hormón), ktoré zvyšujú vašu náladu. Dve šálky kávy denne zabraňujú riziku samovraždy o 50 percent.
Pri všetkom, čo má nejaké výhody, klady sa nájdu aj nevýhody, zápory a ani tento úžasný nápoj, ktorý vie zlepšiť deň, nie je žiadnou výnimkou.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.