Vynovená pajta na Grúni je lákadlom pre Slovákov i cudzincov
Obnovenú pajtu na Grúni, symbol oravskej obce Malatiná, si v letných mesiacoch prichádzajú obzrieť slovenskí i zahraniční turisti. Drevená stavba sa nachádza na poľnej ceste asi hodinu chôdze medzi Malatinou a Veľkým Borovým v lokalite Grúň. Televízni diváci ju poznajú ako rodný dom hlavného hrdinu vo filme Sokoliar Tomáš.
„Pajta v minulosti slúžila ako ochrana pred nepriaznivým počasím. Naša dedina je charakteristická polohou vo vysokej nadmorskej výške, takže keď na jar alebo v jeseni napadol sneh, bačovia zahnali svoje ovečky do pajty,“ priblížil starosta Malatinej Zdenko Kubáň.
[ad][/ad]Ojedinelá stavba
Drevenica je v súčasnosti na Orave pomerne ojedinelou stavbou. Ako sa uvádza v publikácii Malatiná z roku 2013, pôvodný rozľahlý nízky zrub zastrešený sedlovou strechou s vysokou podlomenicou postavili ešte v roku 1947. Vybudovať ho mali priamo Malatinčania. Tí si vo filme Sokoliar Tomáš síce nezahrali, no o to viac režisér využíval v scénach miestnu krajinu.
„Pred časom sa pajtu podarilo úplne obnoviť, keďže sa na nej prejavil zub času a urgentne to potrebovala. Vďaka projektu cezhraničnej spolupráce sme totiž získali 130-tisíc eur na podporu a zveľadenie našich bačovských a valaských tradícií,“ doplnil starosta.
V pajte je možné prenocovať
Okrem obnovy drevenej pajty sa v Malatinej podarilo vybudovať bačovskú kolibu, ktorá je vybavená bačovským riadom. Návštevník sa tak môže vrátiť do histórie a zistiť, ako to na salaši alebo v kolibe kedysi vyzeralo.
„O symboly bačovstva v našej obci je záujem. Hlavne pajtu každoročne navštívi množstvo turistov, menších či väčších skupín. Mali sme tu napríklad veľkú skupinu skautov z Česka, no v pajte nocovali aj skupiny študentov, milovníci prírody či ľudia hľadajúci oddych v okolí Chočských vrchov,“ zhodnotil Kubáň.
(TASR)
Foto: TASR
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.