Výskum košických psychológov: Seniori prežívajú koronakrízu skôr pozitívne
Výskumný tím z Katedry psychológie Filozofickej fakulty UPJŠ v Košiciach od začiatku koronakrízy na Slovensku realizuje výskum s cieľom zistiť, ako občania našej krajiny vnímajú a prežívajú aktuálnu situáciu, ako ju zvládajú a aké preventívne opatrenia dodržiavajú. Hlavný výskumný zámer v týchto dňoch rozšírili o psychologické aspekty vnímania hrozby koronavírusu u senioriek a seniorov.
Seniori sú najohrozenejšou skupinou obyvateľstva pri šírení ochorenia Covid-19. Pre starších ľudí môže byť súčasná situácia navyše zdrojom stresu, a to nielen z obavy o vlastné zdravie, ale aj z dôvodu vynútenej zmeny doterajšieho životného štýlu, ktorú si vyžiadali preventívne opatrenia vlády.
Mnohí seniori sú nedobrovoľne izolovaní od svojich blízkych, čo môže viesť k zvýšenému pocitu osamelosti a negatívne ovplyvniť ich psychické zdravie.
Cieľom výskumu je objasniť, ako vzniknutú situáciu vnímajú, prežívajú a zvládajú práve dôchodcovia a seniori. „Výskum robíme online formou a doteraz sa na ňom zúčastnilo 525 senioriek a seniorov z celého Slovenska vo veku od 61 do 93 rokov,“ povedala členka vedeckého tímu Miroslava Köverová. Na tejto etape výskumu sa ďalej podieľajú aj Beáta Ráczová a Bibiána Kováčová-Holevová.
[ad][/ad]Dodržujú preventívne opatrenia
Podľa predbežných zistení sa nákazy obáva 19,2 % seniorov, žiadne či len minimálne obavy z nákazy má 29 % opýtaných. Približne 20 % seniorov si zhodne myslí, že ochorenie Covid-19 je veľmi nebezpečné pre nich osobne aj pre ich rodinu, známych a ľudí na Slovensku.
Pozitívnym zistením je, že takmer všetci respondenti – až 98,9 % – dodržiavajú preventívne opatrenia: používajú ochranné rúško, dodržiavajú vzdialenosť najmenej jeden meter od iných ľudí (98,3 %), vyhýbajú sa účasti na verejných podujatiach, napr. aj na svätej omši (98,3 %), miestam s vysokou koncentráciou ľudí, napr. mestskej hromadnej doprave (97,6 %), ale aj kontaktu s tými, ktorí vykazujú príznaky chrípky či nádchy (96,8 %).
Až 93,3 % účastníkov výskumu uviedlo, že chodí nakupovať iba v nevyhnutnom prípade – 86 % v čase vyhradenom pre seniorov, teda medzi 9. a 12. hodinou. Zaujímavým zistením je, že lekára kontaktuje telefonicky a e-recepty využíva až 83,2 % seniorov.
Tretina seniorov izoláciu prežíva negatívne
„Z výsledkov výskumu ďalej vyplýva, že pre viac ako dve tretiny oslovených nie je dodržiavanie preventívnych opatrení vôbec obťažujúce ani náročné. Necelé 4 % vnímajú dodržiavanie preventívnych opatrení za veľmi obťažujúce a veľmi náročné,“ hovorí M. Köverová.
Približne tretina seniorov negatívne prežíva izoláciu spojenú s karanténou – 31,8 % chýba spoločnosť a 26,3 % sa cíti izolovane od ostatných. Naopak, až 23 % seniorov uviedlo, že spoločnosť im nechýba a dokonca až 35,4 % sa necíti izolovane.
V emocionálnom prežívaní prevažovali pozitívne emócie nad negatívnymi, väčšina seniorov sa cíti dobre. „Uvádzali, že často alebo takmer stále prežívajú pokoj, spokojnosť, uvoľnenie a šťastie. Časté alebo takmer neustále prežívanie negatívnych emócií priznalo výrazne nižšie percento opýtaných,“ dodáva psychologička.
Pozitívnym zistením je, že až 70,5 % seniorov je presvedčených, že situáciu dokážu zvládnuť. Väčšiu mieru pomoci okolia potrebujú seniori, ktorí priznávajú, že pociťujú bezmocnosť (5,9 %). Aktuálnu situáciu vôbec nedokáže zvládnuť len 4,2 % seniorov.
• Na prieskume sa zúčastnilo 525 seniorov z celého Slovenska vo veku 61 až 93 rokov.
• Nákazy sa obáva 19,2 % a žiadne či minimálne obavy z ochorenia má až 29 % opýtaných.
• Aktuálnu situáciu vôbec nedokáže zvládnuť len 4,2 % seniorov.
• Až 86 % slovenských seniorov nakupuje iba vo vyhradenom čase, teda medzi 9. a 12. hod.
• Lekára kontaktuje telefonicky a e-recepty využíva až 83,2 % slovenských seniorov.
[ad2][/ad2]
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.