Vzácne korytnačky v košickej zoo
Jedinečný druh korytnačiek hviezdicových získala košická zoologická záhrada pred niekoľkými dňami.
Meno získali podľa kresby na pancieri. Štyri jedince darovala Zoo Praha. „Rozšírili našu doterajšiu kolekciu suchozemských korytnačiek na päť druhov. Prirodzene sa vyskytujú v oblasti Prednej Indie a na ostrove Srí Lanka. Jedinečná je dokonca aj kresba každého jedinca. Samica znáša obvykle jedno až desať vajec aj viackrát do roka. Vajíčka sa často stávajú korisťou rôznych predátorov, ako je šakal či sup, alebo väčších plazov,“ informoval zoológ Patrik Pastorek.
[ad][/ad]V prírode ide o ohrozený druh hlavne pre stratu biotopu a medzinárodný obchod. V optimálnych podmienkach sa však dožíva až 80 rokov. V ľudskej opatere je chov tejto korytnačky veľmi náročný. Je citlivá na zmeny podmienok, tiež ťažko znáša spoločnosť iných druhov korytnačiek.



Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?