Začína sa obdobie Veľkého pôstu. Viete, ako sa správne postiť?
V stredu 22. februára sa Popolcovou stredou začína kresťanský pôst, ktorý trvá 40 dní až do Veľkej noci. Pôst je aktom pokory a pokánia, preto má pre kresťanov predovšetkým duchovný význam. Mnohí však nevedia, ako sa správne postiť a čo všetko 40-dňový pôst zahŕňa.
Na základné otázky týkajúce sa pôstneho obdobia odpovedala pre našu redakciu KOŠICE: DNES Ekuména Košice.
Trvanie Veľkého pôstu
Ak hovoríme o ,,Veľkom pôste”, tak si môžeme predstaviť obdobie od Popolcovej stredy do Veľkej noci. Tento pôst zaviedla cirkev na pamiatku štyridsaťdenného pôstu Spasiteľa Ježiša Krista na púšti, keď sa pripravoval na verejnú činnosť. Dňami prísneho pôstu sú predovšetkým Popolcová streda a Veľký Piatok, kedy je prikázané zdržiavať sa mäsitých pokrmov a je dovolené iba raz za deň sa dosýta najesť.
Mohlo by vás zaujímať: Matovič chce dať každému voličovi 500€
Každá cirkev má iný pôst
- Rímskokatolícka cirkev dodržuje prísny pôst (raz za deň sa dosýta najesť) v Popolcovú stredu, Veľký piatok a počas pôstu každý piatok. Ide najmä o bezmäsité pokrmy.
- Gréckokatolícka cirkev dodržuje pôst inak. Nejde iba o bezmäsitý pokrm, ale aj o pokrmy bez vajíčok a syra v piatok a stredu, pôst sa začína v pondelok 20. 2. 2023.
- Evanjelická cirkev, Reformovaná kresťanská cirkev, Apoštolská cirkev, Bratská jednota baptistov, Cirkev bratská pôst dodržiavajú individuálne na báze dobrovoľnosti. Postia sa kedykoľvek v roku za prednesený úmysel.
Všetky cirkvi dodržiavajú modlitbový pôst a uznávajú Veľký piatok za jeden z najväčších sviatkov počas roka.
Ako sa správne postiť sa dočítate na ďalšej strane.
Odporúčané články
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.