Záhada jednej tabule
Na budove na ul. Protifašistických bojovníkov č. 5 bola kedysi umiestnená pamätná tabuľa venovaná profesorovi Jánovi Hovorkovi.
J. Hovorka bol okrem iného zakladateľom parazitologického ústavu Slovenskej akadémie vied v Košiciach a od roku 1953 aj jeho riaditeľom, členom prípravného výboru založenia Vysokej školy veterinárskej v Košiciach a jej prvým rektorom.
Budovu pred nejakým časom zrekonštruovali. Pamätná tabuľa sa však na svoje miesto už nevrátila, hoci tam bola osadená ešte v roku 2004.

Keď sme sa vo februári pýtali magistrátu, kde by sa mohla tabuľa, ktorá je majetkom mesta, nachádzať, z komunikačného oddelenia sme dostali odpoveď, že je uložená v byte jedného pána, ktorý v dome býva. Pátrali sme preto ďalej. Otázku sme položili pri jednom z rozhovorov aj priamo primátorovi mesta Jaroslavovi Polačekovi (nezávislý).
„Nemôžem vedieť o každej tabuli v meste. Pošlite novinársky podnet na môj e-mail a rád sa mu povenujem. Požiadam mestskú políciu alebo aj pracovníka z archívu, aby zistili, čo sa s tabuľou stalo.“
Na podnet zaslaný začiatkom apríla sme však odpoveď nedostali.
[ad][/ad]Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Pred Nežnou revolúciou sme na väčšinu tovarov a služieb robili dlhšie, dožívali sme sa menej rokov a výrazný rozdiel je aj v ponuke, z ktorej si môžeme vyberať. Napriek tomu prežíva mýtus, že dnes sa žije horšie než v roku 1989.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.


