Zaparkuj sa a zalistuj si v Kulturparku
Knižnica pre mládež mesta Košice pozýva všetkých milovníkov čítania na letnú návštevu KnihoParku. Ide o kútik s ponukou voľného čítania, ktorým sa knižnica rozhodla v Kulturparku podporiť projekt mobilného sedenia v meste.
Koncept voľného sedenia „Sadni si Košice!“ ponúka možnosť byť vonku a zároveň byť ďalej od ostatných. Odštartoval toto leto a prvé voľné sedenia sa stali súčasťou relaxačnej zóny košického Kulturparku. Realizátormi projektu sú K13 – Košické kultúrne centrá a Creative Industry Košice, n.o.
[ad][/ad]Výhoda sedenia
Ako povedala riaditeľka knižnice Kamila Prextová, výhodou týchto sedení je, že si každý môže vybrať jemu vyhovujúce miesto kam sa presunie.
„Ak je horúco presunieme sa do tieňa. Ak zatúžime po teplých slnečných lúčoch posunieme sa so sedením o kúsok ďalej,“ vysvetlila Prextová.

Keďže sa sedenia stali súčasťou práve areálu Kulturparku rozhodli sa knihovníci dodať aktivite trošku knihovníckeho puncu. „Myslíme si, že k príjemnému sedeniu, sa skvele hodí aj niečo príjemné na čítanie. A tu vznikol priestor pre nás. Ak si vlastné čítanie nedonesiete, ponúkneme vám ho my.“

Ako to funguje?
Pred vchodom do LitParku knižnica zriadila voľný čitateľskýkútik, v ktorom sú k dispozícii knihy a časopisy, ktoré môžete, no nemusíte vrátiť. Stačí si vybrať vyhovujúci priestor na sedenie, niečo vhodné na čítanie a potom si presťahovať svoj set na sedenie.
„A tam jednoducho „zaparkovať“, hoci aj na celý deň. Navyše pre tých, ktorí tak urobia máme pripravené aj malé prekvapenie,“ naznačila Prextová a prezdradila, že vo vybraných knihách môže čitateľ niekedy nájsť malé prekvapenie.
(VR)
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.


