6 šialených faktov o dúhe, ktoré ste zaručene nevedeli
4. Existuje najlepší čas, kedy vidieť dúhu
Ráno alebo večer po búrke je ideálny čas na pozorovanie dúhy. Keď je slnko nízko na oblohe (približne pod 40-stupňovým uhlom) a svetlo prechádza kvapkami vody v správnom uhle, na oblohe sa vytvorí dúha. Naopak, keď je slnko najvyššie, uhol svetla premieta dúhu pod horizontom, takže nemusí byť vôbec viditeľná.
5. Ovládate základy angličtiny? S touto skratkou si jednoducho zapamätáte farby dúhy
Roy G. Bivolo je postava z komiksu Rainbow Raider. Skratka tohto mena – Roy G. Biv je aj pomocnou skratkou na zapamätanie si farieb dúhy v angličtine zhora nadol (red – červená, orange – oranžová, yellow – žltá, green – zelená, blue – modrá, indigo – indigová, violet – fialová).

6. Aristoteles bol posadnutý dúhami
Grécky učenec Aristoteles bol jedným z prvých mysliteľov, ktorý vážne uvažoval o tom, prečo a ako vzniká dúha. Veľkú časť svojej tretej knihy o meteorológii venoval práve tejto téme. Aj keď boli niektoré z jeho teórií nesprávne (predpokladal, že dúha sa skladá len z troch farieb), správne odvodil, že biele svetlo sa rozdeľuje do farieb spektra, a tak vzniká dúha.
Zdroj: (rd.com, sb)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Veľa ľudí je presvedčených, že atramentové tlačiarne sú oveľa vhodnejšie na príležitostnú tlač, pretože sú lacnejšie. Pravdou však je, že ak tlačíte predovšetkým textové dokumenty, nie je problém nájsť v súčasnosti kvalitné, ale hlavne lacné laserové modely. Že neviete, ktoré laserové tlačiarne stoja za to? To je v poriadku. V nasledujúcich riadkoch vám dáme niekoľko tipov.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.