Barmani miešali nealko drinky
V utorok sa v Košiciach v obchodnom centre na Terase uskutočnilo Slovenské nominačné kolo na 7. svetový šampionát v miešaní nealko koktailov, ktorý sa uskutoční 16. a 17. júna tohto roku v Prahe.
Barmanskej súťaže sa zúčastnilo sedem barmanov, medzi ktorými boli dvaja Košičania. Jeden z nich, Ladislav Doboš, je ešte úradujúcim majstrom sveta. Súťažiaci mali vytvoriť nový nealkoholický koktail, ktorý musel mať jednoduchú prípravy a vo výsledku nesmel mať viac ako 65 kalórií. Na prípravu 5 pohárov nápoja mal každý súťažiaci 7 minút.
Laco Doboš nakoniec svoje víťazstvo neobhájil a skončil až na štvrtom mieste. Víťazom sa stal Rastislav Kubáň z Liptovského Mikuláša, druhý košický zástupca Ján Majoroš sa umiestil na 2. priečke.
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.