Martin bieleho koňa neosedlá
Na Martina dvíhame častejšie zrak k oblohe a netrpezlivo čakáme na prvé snehové vločky nastávajúcej zimy. A to napriek tomu, že v Košiciach naposledy snežilo 11. novembra pred dlhými dvanástimi rokmi.
„Naposledy prvý sneh napadol v Košiciach na Martina v roku 2007,“ povedal nám Pavol Faško, klimatológ SHMÚ v Bratislave. „Zo sneženia sa vtedy vytvorila snehová pokrývka, ktorá do nasledujúceho rána dosiahla tri cm.”
Údaje spracované z klimatologickej stanice Košice-Letisko za posledných 10 rokov hovoria, že priemerná denná teplota vzduchu na Martina patrí k najnižším za celý mesiac. V metropole východu je to niečo málo nad tri stupne.
[ad][/ad]Práve kvôli nízkym teplotám sa tento deň spája s pranostikami ako „Martin na bielom koni“, či „od sv. Martina zahreje len perina“.
A na akom koni príde tento rok Martin do Košíc? „Jednoznačne na bielom, potešilo by ma ak by nasnežilo,“ povedal Martin Herpák, ktorého sme oslovili na Hlavnej ulici.
„Ja si myslím, že na veľmi zapršanom a hnedom koni,“ pridal sa Šimon Šoltés, ktorý sa venuje hokeju.
„Sneh nech je na horách, tu v meste keď napadne sa zle jazdí, môžu byť nehody, takže pre mňa ako vodiča je lepšie keď nenasneží,“ dodal Ján Kosorín.
Predpoveď na dnes hovorí, že má byť zamračené s dennými teplotami do osem stupňov. Riziko zrážok je 14 percent. „Pri vyšších hodnotách teploty vzduchu, ktoré u nás ešte aj v tomto ročnom období zaznamenávané, je pri výskyte zrážok v takýchto nadmorských výškach prevažne dážď,“ uviedol Pavol Faško z SHMÚ.
Pred rokom v Košiciach napadol prvý sneh v pondelok 26. novembra. Snehová pokrývka však vydržala iba pár hodín.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.