Martin bieleho koňa neosedlá
Na Martina dvíhame častejšie zrak k oblohe a netrpezlivo čakáme na prvé snehové vločky nastávajúcej zimy. A to napriek tomu, že v Košiciach naposledy snežilo 11. novembra pred dlhými dvanástimi rokmi.
„Naposledy prvý sneh napadol v Košiciach na Martina v roku 2007,“ povedal nám Pavol Faško, klimatológ SHMÚ v Bratislave. „Zo sneženia sa vtedy vytvorila snehová pokrývka, ktorá do nasledujúceho rána dosiahla tri cm.”
Údaje spracované z klimatologickej stanice Košice-Letisko za posledných 10 rokov hovoria, že priemerná denná teplota vzduchu na Martina patrí k najnižším za celý mesiac. V metropole východu je to niečo málo nad tri stupne.
[ad][/ad]Práve kvôli nízkym teplotám sa tento deň spája s pranostikami ako „Martin na bielom koni“, či „od sv. Martina zahreje len perina“.
A na akom koni príde tento rok Martin do Košíc? „Jednoznačne na bielom, potešilo by ma ak by nasnežilo,“ povedal Martin Herpák, ktorého sme oslovili na Hlavnej ulici.
„Ja si myslím, že na veľmi zapršanom a hnedom koni,“ pridal sa Šimon Šoltés, ktorý sa venuje hokeju.
„Sneh nech je na horách, tu v meste keď napadne sa zle jazdí, môžu byť nehody, takže pre mňa ako vodiča je lepšie keď nenasneží,“ dodal Ján Kosorín.
Predpoveď na dnes hovorí, že má byť zamračené s dennými teplotami do osem stupňov. Riziko zrážok je 14 percent. „Pri vyšších hodnotách teploty vzduchu, ktoré u nás ešte aj v tomto ročnom období zaznamenávané, je pri výskyte zrážok v takýchto nadmorských výškach prevažne dážď,“ uviedol Pavol Faško z SHMÚ.
Pred rokom v Košiciach napadol prvý sneh v pondelok 26. novembra. Snehová pokrývka však vydržala iba pár hodín.
[ad2][/ad2]Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.