Návštevnosť jaskýň v Košickom kraji prudko stúpla
Prírodné bohatstvo patrí medzi najvýznamnejšie turistické atraktivity Slovenska. A medzi inšpiratívne nádhery, ktoré vytvorila matka príroda, bezpochyby patria aj naše jaskyne. Tento rok sa ich návštevnosť prvý raz po dlhšej dobe výrazne zvýšila (sprístupnené jaskyne navštívilo 605 772 osôb), čo len potvrdzuje celkový rastúci trend turizmu. Návštevnosť slovenských jaskýň za uplynulú sezónu stúpla medziročne o 18 percent, z nárastu sa tešili aj jaskyne v Košickom kraji, ktoré sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO.
Najvýraznejší medziročný nárast návštevnosti v tomto roku zaznamenali jaskyniari v Domici, kde podľa údajov Správy slovenských jaskýň (SSJ) medziročne pribudlo 83% návštevníkov. Vďaka priaznivým prírodným pomerom mohli znovu sprevádzkovať podzemnú plavbu riečkou v jaskyni, ktorá je „magnetom“ Domice. Spomedzi sprístupnených jaskýň má Domica, ako jediná, otvorené aj počas celého decembra. V desaťročnom priereze to z hľadiska návštevnosti bola najvydarenejšia sezóna.
Dobšinská ľadová jaskyňa, ako tretia najnavštevovanejšia jaskyňa Slovenska, sa tešila z medziročného 15-percentného nárastu. Po roku 2007 to bol pre jednu z najvýznamnejších ľadových jaskýň sveta najvydarenejší rok. V sezóne 2016 tam zavítalo 80 313 návštevníkov.
[article slug=”z-kosic-expresne-k-16-lokalitam-svetoveho-dedicstva-unesco”][/article]
Gombasecká jaskyňa, známa výnimočnými sintrovými brkami, zaznamenala tiež 15-percentný skok k číslu 11 350. Jasovská jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa si udržali návštevnosť na úrovni vlaňajška, pre obe ale ide z hľadiska desaťročného porovnania o úspešnú sezónu.
(RED)
Foto: archív SSJ
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.