Návštevnosť jaskýň v Košickom kraji prudko stúpla
Prírodné bohatstvo patrí medzi najvýznamnejšie turistické atraktivity Slovenska. A medzi inšpiratívne nádhery, ktoré vytvorila matka príroda, bezpochyby patria aj naše jaskyne. Tento rok sa ich návštevnosť prvý raz po dlhšej dobe výrazne zvýšila (sprístupnené jaskyne navštívilo 605 772 osôb), čo len potvrdzuje celkový rastúci trend turizmu. Návštevnosť slovenských jaskýň za uplynulú sezónu stúpla medziročne o 18 percent, z nárastu sa tešili aj jaskyne v Košickom kraji, ktoré sú zapísané na zozname Svetového dedičstva UNESCO.
Najvýraznejší medziročný nárast návštevnosti v tomto roku zaznamenali jaskyniari v Domici, kde podľa údajov Správy slovenských jaskýň (SSJ) medziročne pribudlo 83% návštevníkov. Vďaka priaznivým prírodným pomerom mohli znovu sprevádzkovať podzemnú plavbu riečkou v jaskyni, ktorá je „magnetom“ Domice. Spomedzi sprístupnených jaskýň má Domica, ako jediná, otvorené aj počas celého decembra. V desaťročnom priereze to z hľadiska návštevnosti bola najvydarenejšia sezóna.
Dobšinská ľadová jaskyňa, ako tretia najnavštevovanejšia jaskyňa Slovenska, sa tešila z medziročného 15-percentného nárastu. Po roku 2007 to bol pre jednu z najvýznamnejších ľadových jaskýň sveta najvydarenejší rok. V sezóne 2016 tam zavítalo 80 313 návštevníkov.
[article slug=”z-kosic-expresne-k-16-lokalitam-svetoveho-dedicstva-unesco”][/article]
Gombasecká jaskyňa, známa výnimočnými sintrovými brkami, zaznamenala tiež 15-percentný skok k číslu 11 350. Jasovská jaskyňa a Ochtinská aragonitová jaskyňa si udržali návštevnosť na úrovni vlaňajška, pre obe ale ide z hľadiska desaťročného porovnania o úspešnú sezónu.
(RED)
Foto: archív SSJ
Odporúčané články
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Polícia vyzýva motoristov, aby mysleli na prezutie zimných pneumatík včas, a takisto, aby mysleli na ďalšie povinnosti, ktoré by mali splniť pred jazdou počas zimného obdobia. Za nesplnenie týchto povinností hrozí vodičom mastná pokuta!