Prečo sa bojíme piatku trinásteho a prečo je číslo sedem šťastné? TOTO sú zaujímavosti o číselnej symbolike
Ľudstvo sa odjakživa zaujímalo o čísla a číselnú symboliku. Nachádzame ju všade, vo vzťahoch, v jedle, či v náboženstve. Mnohí máme číslo, ktoré nám prináša šťastie alebo smolu. Pôvod môžeme hľadať v histórii, mytológii a zvykoch rozličných kultúr.
Číslo 2
Toto číslo predstavuje typické duality ako napríklad “ja a ty”, “muž a žena”, “áno a nie”, “vľavo a vpravo”, “yin a yang”. Duálny prístup je v našich životoch úplne bežný, pretože väčšinou preferujeme takzvanú dvojsmernú logiku. Takéto čiernobiele vnímanie sveta znamená, že ak niečo nie je pravda, musí sa výhradne jednať o lož, a naopak.
Číslo 3
Trojka je známe mýtické a spirituálne číslo, často sa objavuje v povestiach a príbehoch. Tri želania, tri malé prasiatka, trikrát hádaj a mnoho ďalších slovných spojení patrí do nášho bežného slovníka. Matematik Plató napríklad zase videl symboliku v trojuholníku. Kresťanstvo má napríklad Svätú trojicu. Tretia hodina ráno sa často nazýva Diablova hodina. Mnohí veria, že o tomto čase sa prebúdza zlo a vysmieva sa zo smrti Ježiša, ktorý zomrel o tretej poobede. Vo väčšine hororov sa čas zastaví okolo tretej ráno, kedy temné bytosti a duchovia trápia hlavné postavy.
Číslo 7
Všetci dobre poznáme slovné spojenia, ako napríklad sedem divov sveta, sedem trpaslíkov, sedem dní v týždni, sedem smrteľných hriechov. Matematik Alex Bellos sa zaujímal, ktoré číslo je všeobecne najobľúbenejšie. Vo svojom rozsiahlom výskume zistil, že obľube sa teší práve číslo sedem. Príťažlivosť tohto čísla je známa naprieč kultúrami. Napríklad podľa Biblie Boh vytvoril svet za šesť dní a na siedmy odpočíval. Typicky sa posledný deň v týždni spája s oddychom a relaxom.
Pokračovanie článku na ďalšej strane.

Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.