Prečo sa bojíme piatku trinásteho a prečo je číslo sedem šťastné? TOTO sú zaujímavosti o číselnej symbolike
Ľudstvo sa odjakživa zaujímalo o čísla a číselnú symboliku. Nachádzame ju všade, vo vzťahoch, v jedle, či v náboženstve. Mnohí máme číslo, ktoré nám prináša šťastie alebo smolu. Pôvod môžeme hľadať v histórii, mytológii a zvykoch rozličných kultúr.
Číslo 2
Toto číslo predstavuje typické duality ako napríklad “ja a ty”, “muž a žena”, “áno a nie”, “vľavo a vpravo”, “yin a yang”. Duálny prístup je v našich životoch úplne bežný, pretože väčšinou preferujeme takzvanú dvojsmernú logiku. Takéto čiernobiele vnímanie sveta znamená, že ak niečo nie je pravda, musí sa výhradne jednať o lož, a naopak.
Číslo 3
Trojka je známe mýtické a spirituálne číslo, často sa objavuje v povestiach a príbehoch. Tri želania, tri malé prasiatka, trikrát hádaj a mnoho ďalších slovných spojení patrí do nášho bežného slovníka. Matematik Plató napríklad zase videl symboliku v trojuholníku. Kresťanstvo má napríklad Svätú trojicu. Tretia hodina ráno sa často nazýva Diablova hodina. Mnohí veria, že o tomto čase sa prebúdza zlo a vysmieva sa zo smrti Ježiša, ktorý zomrel o tretej poobede. Vo väčšine hororov sa čas zastaví okolo tretej ráno, kedy temné bytosti a duchovia trápia hlavné postavy.
Číslo 7
Všetci dobre poznáme slovné spojenia, ako napríklad sedem divov sveta, sedem trpaslíkov, sedem dní v týždni, sedem smrteľných hriechov. Matematik Alex Bellos sa zaujímal, ktoré číslo je všeobecne najobľúbenejšie. Vo svojom rozsiahlom výskume zistil, že obľube sa teší práve číslo sedem. Príťažlivosť tohto čísla je známa naprieč kultúrami. Napríklad podľa Biblie Boh vytvoril svet za šesť dní a na siedmy odpočíval. Typicky sa posledný deň v týždni spája s oddychom a relaxom.
Pokračovanie článku na ďalšej strane.
Odporúčané články
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.