Prvá slovenská paleontologická expedícia mieri do Iránu
Historicky prvú slovenskú paleontologickú výskumnú výpravu do Iránu pripravila Prírodovedecká fakulta Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (PF UPJŠ) v Košiciach v spolupráci s Fakultou baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach (TUKE) v Košiciach a univerzitou v iránskom Zanjane. Uviedol to na tlačovej besede vedúci expedície Martin Kundrát z Centra interdisciplinárnych biovied PF UPJŠ.
Ako spresnil, organizujú dlhodobý projekt zameraný na systematický výskum prehistorických organizmov a ekosystémov v málo prebádaných oblastiach západnej Ázie. Projekt je rozdelený na viacero častí. Úvodná časť expedície sa začne 1. marca tohto roku a potrvá približne dva týždne. Jej poznatky poslúžia pre prípravu stratégie a logistického zabezpečenia rozsiahlejších expedičných výprav v nasledujúcich rokoch. Martin Kundrát, jeho iránsky kolega Majid Mirzaie Ataabadi a Juraj Janočko z TUKE zostavili pracovnú skupinu zloženú z odborníkov UPJŠ v Košiciach, TUKE v Košiciach a iránskej univerzity v Zanjane. Náklady na prvú časť projektu sú okolo 10 000 eur.
„Cieľom je preskúmať oblasti s usadeninami z obdobia druhohôr a treťohôr, teda obdobia pred a po veľkom vymieraní, kedy došlo k zrážke Zeme s kométou. Jednou z hlavných priorít je prieskum rozsiahlych uloženín z obdobia jury, kedy bolo územie dnešného Iránu súostrovím izolovaným od vtedajších superkontinentov severnej a južnej pologule. Či tomu bolo vskutku tak, môžu potvrdiť nálezy doposiaľ neznámych foriem suchozemských živočíchov, napríklad dinosaurov,“ uviedol Kundrát.
Počas pobytu v Iráne pripravujú predstavitelia univerzity v Zanjane oficiálne prijatie slovenského tímu, na ktorom budú rokovať o budúcej vedecko-výskumnej spolupráci. Slovenských odborníkov pozvali aj na iránsku paleontologickú konferenciu, kde budú prezentovať niekoľko odborných prednášok.
Martin Kundrát je absolventom UPJŠ a počas svojho pôsobenia v zahraničí uskutočnil expedície v Patagónii, na Sibíri, v Iráne a Číne. Pred rokom a pol sa vrátil na Slovensko a začal pracovať v Centre interdisciplinárnych biovied PF UPJŠ. Po návrate nadväzuje na túto výskumnú tradíciu.
(SITA)
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Kyticu ruží na Medzinárodný deň žien čoraz častejšie nahrádzajú originálnejšie darčeky. Darujte tentokrát žene, na ktorej vám záleží, darček, ktorý jej spríjemní deň. Vytvorte niečo, čo si skutočne zapamätá – nezabudnuteľný prezent.