Tepláreň Košice ponúka verejnosti bezplatnú analýzu vody
Pri príležitosti Svetového dňa vody už po deviaty krát môže túto službu využiť každý, kto má záujem overiť si obsah dusičnanov v pitnej vody z vlastného zdroja, resp. studne.
Na bezplatnú analýzu vody postačuje pol litra vody. Vzorku vody je potrebné doručiť v stredu 22. marca 2017 v čase od 8:00 do 12:00 hod. do skúšobného laboratória spoločnosti na Teplárenskej ulici 9 v Košiciach.
Spoločnosť Tepláreň Košice, a. s. takúto možnosť ponúka verejnosti od roku 2009. Analýzy budú vykonávané orientačným stanovením dusičnanov s výsledkom vyhovuje, resp. nevyhovuje zákonnému limitu pre pitnú vodu. „Každý účastník dostane poradové číslo, na základe ktorého si bude môcť skontrolovať výsledok uverejnený na webovom sídle
spoločnosti www.teko.sk, a to od 28. marca 2017,“ informovala Ing. Aneta Čapová, vedúca akreditovaného skúšobného laboratória.
Minulý rok bezplatnú analýzu vody v košickej teplárni využili ľudia z Košíc a blízkeho okolia a do skúšobného laboratória spoločnosti priniesli celkovo 250 vzoriek vody z vlastných zdrojov, resp. studní. Zákonný limit pre obsah dusičnanov v pitnej vode bol prekročený v 18 % doručených vzoriek. Najväčší záujem o analýzu vody už tradične prejavujú obyvatelia zo záplavových oblastí Košíc, predovšetkým z obcí Čaňa, Seňa, Geča, Myslava – Maša, Kysak a Vyšná Hutka.
(TEKO)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.