Tepláreň Košice ponúka verejnosti bezplatnú analýzu vody
Pri príležitosti Svetového dňa vody už po deviaty krát môže túto službu využiť každý, kto má záujem overiť si obsah dusičnanov v pitnej vody z vlastného zdroja, resp. studne.
Na bezplatnú analýzu vody postačuje pol litra vody. Vzorku vody je potrebné doručiť v stredu 22. marca 2017 v čase od 8:00 do 12:00 hod. do skúšobného laboratória spoločnosti na Teplárenskej ulici 9 v Košiciach.
Spoločnosť Tepláreň Košice, a. s. takúto možnosť ponúka verejnosti od roku 2009. Analýzy budú vykonávané orientačným stanovením dusičnanov s výsledkom vyhovuje, resp. nevyhovuje zákonnému limitu pre pitnú vodu. „Každý účastník dostane poradové číslo, na základe ktorého si bude môcť skontrolovať výsledok uverejnený na webovom sídle
spoločnosti www.teko.sk, a to od 28. marca 2017,“ informovala Ing. Aneta Čapová, vedúca akreditovaného skúšobného laboratória.
Minulý rok bezplatnú analýzu vody v košickej teplárni využili ľudia z Košíc a blízkeho okolia a do skúšobného laboratória spoločnosti priniesli celkovo 250 vzoriek vody z vlastných zdrojov, resp. studní. Zákonný limit pre obsah dusičnanov v pitnej vode bol prekročený v 18 % doručených vzoriek. Najväčší záujem o analýzu vody už tradične prejavujú obyvatelia zo záplavových oblastí Košíc, predovšetkým z obcí Čaňa, Seňa, Geča, Myslava – Maša, Kysak a Vyšná Hutka.
(TEKO)
Foto: Veronika Janušková
Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.