Závislosť na čokoláde
Čokoláda je jedným z najpopulárnejších zdrojov kofeínu, ktorý môže vytvoriť miernu závislosť. Stimuluje niektoré, ale nie všetky z oblastí mozgu, ktoré sú aktivované po príjme drog, ako je napríklad kokaín.
Čokoláda vytvára pocity radosti, pretože, chutí a spustí pozitívne citové puto = endorfíny. Výskumníci tiež v čokoláde našli „kanabinoid“, ktorý spúšťa rovnaké zmeny nálad (pôsobí na rovnaké mozgové receptory) ako marihuana. Ale buďte pokojní, na rovnaký účinok ako má marihuana, by ste museli skonzumovať 25 kg čokolády.
A prečo ženy túžia po čokoláde častejšie než muži? Veľmi často k tomu dochádza vďaka nižším hladinám serotonínu (Serotonín je dôležitý neurotransmiter, ktorý má vplyv na našu náladu), a to hlavne niekoľko dní pred „mesačným cyklom“. Práve konzumácia čokolády a ďalších vysoko-sacharidových potravin pomáha so zvýšením jeho hladiny.
Foto: Shutterstock
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.