Zbožňujete zmrzlinu? Toto o nej ešte neviete
História ľadových pochúťok siaha až päť tisíc rokov do minulosti, ako prví si na nich pochutnávali Číňania, ktorí miešali ovocie so snehom a ľadom. Vďaka tomu, že moreplavec Marco Polo v Ázii receptúru na zmrzlinu ukradol, môžeme si ju dnes vychutnávať aj v Európe. Našťastie, zmrzlina už nie je luxusným tovarom ako v minulosti určeným pre kráľov, kúpiť ju možno kdekoľvek.
Výskum britských psychiatrov ukázal, že konzumentov zmrzliny ovládne rýchlo pocit šťastia, keďže obsahuje istú látku, na ktorú neodkladne reaguje časť mozgu. Platiť to však má iba o vanilkovej zmrzline, táto teória si však nájde pravdepodobne veľa odporcov z radov fanúšikov čokoládovej či ovocnej príchute. Každopádne, výskum mal ukázať, že pri konzumácii vanilkovej zmrzliny myslia ľudia výlučne na pozitívne veci. Že by bola zmrzlina novým liekom na depresie?
Slováci tohto sladkého antidepresíva zjedia ročne litre, teda desiatky kopčekov, chutí nám vraj takmer tak veľmi ako Talianom a Španielom. Najviac sa jej však zje v Amerike, Austrálii a na Novom Zélande. Najviac zmrzliny sa zje počas víkendov.
[ad][/ad]Poleva vraj prezradí osobnosť
Vedeli ste, že podľa toho, čím máte radi ozdobenú zmrzlinu, možno údajne odhaliť vašu osobnosť? Milovníci horúcej čokolády sú vraj optimistickí, tí, ktorí majú radi čokoládové ozdoby, sú energickí a odvážni.
Karamelovú polevu majú radi spontánni a otvorení ľudia, šľahačku s čerešňou zase tí, čo majú vlastný štýl. Orieškoví fanúšikovia majú byť tradicionalisti a tí, čo preferujú ovocie, majú byť zase zaujímaví a zábavní s chuťou do života.

Potešenie aj riziko
Zmrzline málokto odolá, treba však pamätať na to, že v letných mesiacoch patrí k rizikovým potravinám. Nedávne kontroly slovenských hygienikov odhalili v zmrzlinárňach prítomnosť koliformných baktérií , kvasiniek či plesní. Našťastie, väčšina prevádzok, na ktoré si posvietili, prešla. V každom prípade pri výbere zmrzliny netreba klásť dôraz iba na výber chuti, ale aj na miesto, kde si ju kúpime.
Napríklad prítomnosť salmonelly nie je možné odhaliť ani zrakom, ani čuchom či chuťou. Dá sa zistiť jedine mikrobiologickým rozborom. Niektoré mikrobiologické zmeny však možno odhaliť aj zmenami senzorických vlastností – teda chuti, vône. Ak sa vám niečo na zmrzline nepozdáva, určite ju nekupujte. Prípadné črevné problémy môžu následne veľmi nepríjemne skomplikovať život, ohrozenie predstavujú hlavne pre malé deti a starší ľudia.
Pozitívne však je, že zmrzlina sa nepodpisuje pod chrípku či angínu, ako si niektorí mylne myslia, keďže ide o infekčné ochorenia. Bez problémov jej môžete zjesť litre, určite neochoriete, či vás však nebude bolieť brucho, je samozrejme otázne.
[ad2][/ad2](TASR)
Odporúčané články
Vedci zistili, že ľudia v krajinách s rozšírenou viacjazyčnosťou majú menšiu pravdepodobnosť, že vykazujú známky zrýchleného starnutia. Monolingualisti naopak s väčšou pravdepodobnosťou vyzerajú biologicky staršie, ako je ich vek. Už znalosť jedného ďalšieho jazyka má badateľný ochranný účinok, píše ScienceAlert.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

