SOUPCULTURE – Súťažný recept
KRÉMOVÁ KAPUSTOVÁ POLIEVKA
Potrebujeme:
10 dag cibule
20 dag zemiakov
30 dag kyslej kapusty
2 PL oleja
4 dl suchého bieleho vína
4 dl mäsového vývaru
2 bobkové listy
3 klinčeky
5 bobúľ borievky
10 dag mascarpone
Postup:
Zeleninu očistíme, cibuľu nakrájame nadrobno a zemiaky nastrúhame. Kapustu premyjeme podľa chuti. Na oleji orestujeme cibuľu. Pridáme kapustu a zemiaky. Podlejeme vínom a vývarom, pridáme koreniny. Varíme 20 – 25 minút. Z polievky potom odoberieme 2 – 3 lyžice kapusty a aj ostatné korenie a rozmixujeme ju. Primiešajte mascarpone. Ochutíme soľou a korením. Podávame s odloženou kapustu a krutónmi.
PL = polievková lyžica, ČL = čajová lyžička

Odporúčané články
Medzi Bratislavou a Košicami spustili nové letecké spojenie. Prvý let smeroval z hlavného mesta do metropoly východu, následne lietadlo s cestujúcimi z Košíc smerovalo do Bratislavy. Odštartovala tak vnútroštátna linka, ktorá prepojí dve najväčšie mestá na Slovensku. Linka bude lietať deväťkrát týždenne, cestujúcich odvezie moderný Airbus A321. Jeho kapacita je 239 sedadiel. Obsadenosť prvého letu z Košíc dosiahla 97 percent, letieť sa ním chystalo 233 cestujúcich.
Opravu podjazdu, ktorý nikomu nepatrí a nemá stavebnú dokumentáciu, bol prekážkou pre plynulosť premávky a kompetentní ho nechceli riešiť, zabezpečovalo Občianske združenie Zachráňme podjazd. Ich aktivita bola dobrovoľná a výsledok slúžil všetkým. Keď sa v podjazde pri katastrálnom úrade objavil život v podobe karasov a kačiek, dobrovoľníci nechali odloviť ryby Slovenským rybárskym zväzom, aby bolo všetko v súlade s nariadeniami. V rozhovore so zakladateľom OZ Zachráňme podjazd Viliamom Knapom hovoríme o tom, aké dôležité je nevzdať sa.
Už aj metropola východu má schválený rozpočet na budúci rok. Mestské zastupiteľstvo ho na svojom dnešnom rokovaní schválilo jednomyseľne hlasmi všetkých 36 prítomných poslancov. Košice budú hospodáriť s celkovými príjmami vo výške 437,5 milióna eur, celkové výdavky by mali byť vo výške 435,5 milióna eur.


