Jesenný banánový chlieb, ktorý si zamiluje celá rodina!
Lahodná vôňa pečených jabĺk v kombinácií so škoricou znie priam idylicky pre toto ročné obdobie, no nie? K tomu zopár zrelých banánov a zdravý jesenný dezert je na svete! V pohodlí domova a bez žiadnych zložitých postupov. Pozrime sa spolu ako pripraviť ten najlepší banánový chlieb s hrejivou vôňou jesene.
Ingrediencie:
Jablková zmes
- 1/3 šálky hnedého cukru
- 1/4 čajovej lyžičky: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 2 poháre jabĺk (očistené, nakrájané)
Banánové cesto
- 2/3 šálky hnedého cukru
- 1 celé maslo, izbovej teploty
- 2 vajcia, veľké
- 1 1/2 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- 2 zrelé banány
- 1 1/2 šálky polohrubej múky (môže byť aj celozrnná)
- 1 čajová lyžička: škorice, muškátového oriešku, mletého zázvoru
- 1 3/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 šálky jablkovej šťavy (džús)

Postup:
- Rúru si predhrejeme na 250°C.
- Jablková zmes: Dôkladne premiešame všetky ingrediencie v miske.
- Banánové cesto: Pomocou elektrického mixéra zmiešame cukor a maslo, až kým nám nevznikne hladká a krémova hmota. Pridáme vajcia, vanilkový extrakt a dve roztlačené banány. Dôkladne premiešame.
- Osobitne si zmiešame múku, všetky korenia, prášok do pečiva a následne vmiešame do zmesi s mokrými ingredienciami. Nakoniec pridáme jablkovú šťavu.
- Polovicu cesta vlejeme do vopred pripravenej formy na pečenie, na cesto môžeme pridať nakrájané jablká, ktoré posypeme hnedým cukrom, pre ozvláštnenie receptu. Dolejeme zvyšnú časť cesta a vrch dozdobíme buď plátkami jablka, zmesou orechov, alebo iným sezónnym ovocím, ktoré dosladíme hnedým cukrom.
- Pečieme 60 minút, pričom nezabúdame na kontrolu. Ak vrch hnedne prirýchlo, formu prikryjeme alobalom.
Dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.


