Babičkin recept na ten NAJLEPŠÍ VIANOČNÝ ŠTEDRÁK
Vianoce bez bohatého a šťavnatého štedráku, akoby ani Vianocami neboli! Určite nám dáte mnohí za pravdu, že štedrák je neodbytnou súčasťou sviatočného stola. Sladké orechy, mak, čerstvý tvaroh a babkin slivkový lekvár! Aj keď mnohých odrádza náročnosť celého postupu pri pečení tejto vianočnej špeciality, pri pomyslení na lahodnú chuť, ide náročnosť bokom. Štedrák jednoducho na Vianoce nesmie chýbať!
Ingrediencie
Na cesto budeme potrebovať:
- 750 g polohrubej múky
- 50 g droždia
- 1 ČL soli
- 300 ml mlieka
- 120 g masla
- 100 g kryštálového cukru
- 3 žĺtky
Na plnku č. 1 budeme potrebovať:
- 200 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 130 g kryštálového cukru
- 10 g masla
- 1 vanilkový cukor
- hrozienka, citrónová šťava
Na plnku č. 2 budeme potrebovať:
- 200 g mletých orechov
- 200 ml mlieka
- 30 g strúhanka
- 80 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Na plnku č. 3 budeme potrebovať:
- 500 g čerstvého hrudkovitého tvarohu
- 80 g práškového cukru
- 3 žĺtka
- citrónová kôra
Na 4. plnku budeme potrebovať: slivkový lekvár
Ako na to?
- Ako prvé začneme s prípravou klasického kysnutého cesta. Droždie roztopené v mlieku zamiešame k ostatným ingredienciám, necháme nakysnúť a následne sa presunieme k vrstveniu.
- Prvú a druhú plnku pripravujeme podobne. Mak a orechy zalejeme horúcim mliekom a pridáme cukor, vanilkový cukor, kôru na ochutenie a ostatné ingrediencie.
- Tvarohovú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií vrátane citrónovej kôry, ktorú nezabúdame dôkladne umyť.
- Nakysnuté cesto si rozdelíme na 5 častí a vyvaľkáme na tenko.
- S plnkami postupujeme nasledovne: prvý natrieme slivkový lekvár, preložíme cesto a ďalej pokračujeme s orechovou, makovou a tvarohovou plnkou.
- Na záver štedrák dokončíme typickou mriežkou z kysnutého cesta a pečieme asi 55 minút pri 150°C.
A vianočný štedrák je na svete! Prajeme príjemné prežitie sviatkov a dobrú chuť!
(NM)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.