BRATISLAVA: Vedecká cukráreň má osloviť najmä mladých ľudí
Bratislava 26. septembra (TASR) – Už šiesty rok funguje v priestoroch Centra vedecko-technických informácií SR v Bratislave vedecká cukráreň, ktorá chce osloviť najmä stredoškolskú mládež do 20 rokov a vzbudiť v nej záujem o vedu a techniku. Každý mesiac sa tu preto organizujú neformálne diskusie so slovenskými vedcami na aktuálne témy z oblasti vedy a techniky. Jedným z hlavných cieľov tejto nevšednej cukrárne je motivovať mladých ľudí k štúdiu prírodovedných a technických disciplín a zároveň im prezentovať výsledky vedy na Slovensku. Diskusné témy sa vyberajú podľa zamerania jednotlivých učebných predmetov a podľa aktuálnosti vo výskume i v konkrétnych vedných disciplínach. Génové manipulácie, biotechnológie, globálne otepľovanie či informačné technológie sú príkladom, o čom všetkom sa dá v tomto prostredí debatovať s poprednými vedcami, výskumníkmi či technikmi zo Slovenska. Každý z nich v praxi realizuje svoj vlastný výskum alebo spolupracuje na medzinárodných projektoch. Študenti sa v rámci diskusie dozvedia, kde sa daná problematika dá študovať a čo je potrebné na to, aby dosiahli podobné úspechy vo vedeckej a výskumnej činnosti. “Záujem o vedeckú cukráreň každým rokom narastá. Naše očakávania sa nielen naplnili, ale prekročili pôvodný zámer, pretože sa tieto cukrárne stali vyhľadávanou súčasťou mimoškolského vzdelávacieho procesu. Väčšia pozornosť je aj zo strany učiteľov, ktorí vnímajú dobre postavené témy ako vhodnú formu doplnenia stredoškolského učiva,” povedala pre TASR hovorkyňa pre priamo riadené organizácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR Martina Slušná. Vedecká cukráreň sa koná pravidelne raz do mesiaca, vždy v predposledný utorok v mesiaci od 9.00 h. Ak sa chcú školy alebo jednotlivci zúčastniť na podujatí, musia sa vopred prihlásiť. Podľa Slušnej sú totiž akcie, na ktorých sa pre obmedzené priestorové kapacity nemôžu zúčastniť všetci záujemcovia. Najbližšie sa v cukrárni pripravuje téma z oblasti strojárstva. Hosťom bude Marián Peciar z Ústavu chemických a hydraulických strojov a zariadení na Strojníckej fakulte Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Návštevníci sa okrem tejto problematiky dozvedia aj o tom, čo sa skrýva v rope, ako je možné regulovať rýchlosť rozpúšťania materiálov v kvapalinách či aké latky sa pridávajú do zubnej pasty. Bratislavská vedecká cukráreň vznikla v júni 2008 a je spoločným projektom Národného centra pre popularizáciu vedy a techniky v spoločnosti pri Centre vedecko-technických informácií SR v Bratislave a občianskeho združenia Mladí vedci Slovenska. Doposiaľ sa tu podarilo zorganizovať viac ako 60 podujatí a každé z nich navštívilo približne 150 študentov. Svoje zastúpenie má vedecká cukráreň aj v Košiciach. gru vs
Odporúčané články
Pýtali sme sa Košičanov, aká polievka nesmie chýbať na ich sviatočnom štedrovečernom stole. Zisťovali sme, či prevláda tradičná vianočná kapustnica alebo šošovicová polievka, ktorá je zvyčajne spojená so symbolom bohatstva v novom roku.
Toto sú najdôležitejšie informácie, ktoré vám prinášame za uplynulý týždeň v Košiciach. Od dvoch nehôd mestskej hromadnej dopravy po protest proti progresivizmu. Náš súhrn vám ponúka prehľad kľúčových momentov, ktoré sa udiali za uplynulých sedem dní v metropole východu.
Ako prepravca informoval na sociálnej sieti, od soboty 13. decembra prestane autobusová linka 34 zachádzať na zastávku OC Optima – dolný vstup.