Tip na recept: Kysnuté šišky s jahodovou penou
Kysnuté šišky patria medzi tradičné dezerty, ktoré si získali srdcia mnohých generácií. Nadýchané, jemné a dozlatista vyprážané šišky sa často podávajú s rôznymi plnkami či posypané práškovým cukrom. Tentoraz si ich môžeme vychutnať s osviežujúcou jahodovou penou, ktorá im dodáva moderný a svieži nádych.
Ingrediencie na kysnuté šišky:
- 500 g hladkej múky
- 20 g čerstvého droždia (alebo 7 g sušeného)
- 250 ml vlažného mlieka
- 2 žĺtky
- 50 g kryštálového cukru
- 50 g roztopeného masla
- Štipka soli
- 1 lyžička vanilkového cukru
- 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľné)
- Olej na vyprážanie (napr. slnečnicový)
- Práškový cukor na posypanie
Ingrediencie na jahodovú penu:
- 250 g čerstvých alebo mrazených jahôd
- 2 lyžice práškového cukru
- 200 ml smotany na šľahanie (33%)
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 balíček vanilkového cukru
Príprava cesta na šišky:
- Vo vlažnom mlieku rozpustite droždie s lyžičkou cukru a trochou múky. Nechajte vzísť kvások (asi 10–15 minút).
- Do misy preosejte múku, pridajte kvások, žĺtky, kryštálový cukor, vanilkový cukor, citrónovú kôru, štipku soli a roztopené maslo.
- Vypracujte hladké a pružné cesto, ktoré sa nelepí na ruky. Ak je príliš lepivé, pridajte trošku múky.
- Cesto prikryte čistou utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu, kým zdvojnásobí svoj objem.
Tvarovanie a vyprážanie šišiek:
- Nakysnuté cesto rozvaľkajte na hrúbku asi 1,5 cm a vykrajujte šišky pohárom alebo formičkou.
- Nechajte šišky podkysnúť ešte 15 minút na pomúčenej doske.
- Vo veľkom hrnci alebo fritéze zohrejte olej na 170–180 °C. Šišky smažte z oboch strán dozlatista, približne 2–3 minúty na každú stranu.
- Po vyprážaní ich vyberte a nechajte odkvapkať na papierových utierkach.
Príprava jahodovej peny:
- Jahody rozmixujte s práškovým cukrom a citrónovou šťavou na hladké pyré.
- Smotanu vyšľahajte s vanilkovým cukrom do tuha.
- Do šľahačky opatrne vmiešajte jahodové pyré a premiešajte do nadýchanej peny.
Vyprážané šišky posypte práškovým cukrom. Podávajte ich s jahodovou penou buď vedľa na tanieri alebo ako náplň priamo do šišiek.
Dobrú chuť!
Odporúčané články
Tento recept na pečenú kačicu na pomarančoch s červenou kapustou, karamelizovanými jablkami a lokšami predstavuje dokonalú harmóniu chutí, ktorá je ideálna na slávnostný obed či rodinné stretnutie. Kombinácia šťavnatej kačice s jemne sladkasto-kyslou kapustou, sladkými jablkami a zemiakovými lokšami vytvára gurmánsky zážitok, ktorý poteší každého milovníka tradičnej kuchyne s moderným nádychom.
Kurací perkelt je obľúbené jedlo, ktoré kombinuje šťavnaté kúsky mäsa so zamatovou omáčkou a jemnými cestovinovými kolienkami. Tento recept je jednoduchý, rýchly na prípravu a ideálny na rodinné obedy či večere.
Ak hľadáte inšpiráciu na lahodné a výživné jedlo, tento recept je pre vás! Kombinácia chrumkavých batátových hranoliek, jemného tahini dipu a šťavnatých grilovaných kreviet vytvára dokonalú harmóniu chutí. Príprava je jednoduchá, no výsledok poteší chuťové poháriky každého gurmána.