Tip na recept: Segedínsky guláš s domácou knedľou
Segedínsky guláš s domácou knedľou je klasika slovenskej kuchyne, ktorá spája bohatú chuť bravčového mäsa, kyslej kapusty a krémovej smotanovej omáčky. Toto sýte a voňavé jedlo je ideálnou voľbou na rodinný obed či nedeľný stôl. K dokonalosti ho dovádza nadýchaná domáca knedľa, ktorá skvele nasáva hustú omáčku. Pripravte si ho podľa tradičného receptu a doprajte si pravú chuť domova.
Ingrediencie na segedínsky guláš:
- 800 g bravčového mäsa (plece alebo krkovička)
- 500 g kyslej kapusty
- 2 cibule (nasekané nadrobno)
- 2 strúčiky cesnaku (pretlačené)
- 2 lyžice bravčovej masti alebo oleja
- 2 lyžice mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky údenej papriky (voliteľné)
- 1 bobkový list
- 1 lyžička rasce
- 500 ml vývaru (hovädzieho alebo kuracieho)
- 200 ml smotany na varenie (alebo kyslej smotany)
- 1 lyžica hladkej múky (na zahustenie)
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Ingrediencie na domácu knedľu:
- 500 g polohrubej múky
- 250 ml vlažného mlieka
- 1/2 kocky čerstvého droždia (20 g) alebo 1 balíček sušeného droždia (7 g)
- 1 lyžička cukru
- 1 vajce
- 1 lyžička soli
Postup prípravy:
Príprava segedínskeho guláša:
- Opekanie mäsa: Bravčové mäso nakrájajte na kocky. V hrnci rozohrejte masť a orestujte mäso zo všetkých strán do zlatista. Vyberte ho bokom.
- Príprava základu: Na tej istej masti orestujte cibuľu do sklovita. Pridajte cesnak, rascu a obe papriky. Rýchlo premiešajte, aby sa paprika nespálila.
- Dusenie: Vráťte mäso do hrnca, pridajte bobkový list a zalejte vývarom. Prikryte a na miernom ohni duste približne 45 minút.
- Pridanie kapusty: Kyslú kapustu jemne prepláchnite (ak je príliš kyslá) a nakrájajte ju na menšie kúsky. Pridajte ju do guláša a varte ďalších 20 minút, kým je mäso úplne mäkké.
- Zahustenie: Smotanu zmiešajte s múkou, vlejte do guláša a nechajte ešte 5 minút prevrieť, aby omáčka zhustla. Dochutíme soľou a čiernym korením podľa chuti.
Príprava domácej knedle:
- Príprava kvásku: V miske zmiešajte vlažné mlieko, cukor a droždie. Nechajte odstáť 10 minút, kým sa vytvorí kvások.
- Vypracovanie cesta: Do veľkej misy preosejte múku, pridajte soľ, vajce a kvások. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
- Tvarovanie knedlí: Nakysnuté cesto rozdeľte na dve časti a vytvarujte valčeky. Nechajte ešte 10 minút podkysnúť.
- Varenie: Vo veľkom hrnci priveďte vodu do varu, osoľte ju a knedle varte 20 minút. Po 10 minútach ich otočte.
- Dokončenie: Uvarené knedle vyberte, potrite maslom a nakrájajte na plátky.
Na tanier naservírujte porciu segedínskeho guláša a pridajte nakrájanú domácu knedľu.
Dobrú chuť!

Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.

