Tip na recept: Tradičná slovenská žemľovka s jablkami a tvarohom
Lahodná vôňa pečených jabĺk, škorice a vanilky vás prenesie späť do detstva. Tradičná slovenská žemľovka z jednoduchých surovín, ktoré nájdete v každej kuchyni, je ideálnym dezertom na víkendový stôl aj sladké raňajky. Vyskúšajte osvedčený recept s tvarohom a pripravte si obľúbenú klasiku, ktorá nikdy nesklame.
Ingrediencie (na 4 porcie):
- 6 starších rožkov alebo žemlí
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 2 PL kryštálového cukru (do mlieka)
- 1 balíček vanilkového cukru
- 500 g jabĺk (nastrúhaných)
- 1 ČL mletej škorice
- 100 g práškového cukru (do plnky)
- 250 g mäkkého tvarohu (voliteľné)
- Maslo na vymastenie formy a pár plátkov navrch
- Strúhanka na vysypanie formy
- Hrozienka (voliteľné)
- Práškový cukor na posypanie
Postup:
1. Príprava rožkov a mliečnej zmesi:
- Rožky nakrájajte na kolieska.
- V miske rozšľahajte mlieko, vajcia, kryštálový a vanilkový cukor. Touto zmesou polejte rožky a nechajte ich nasiaknuť.
2. Príprava plnky:
- Jablká ošúpte a nastrúhajte. Zmiešajte ich so škoricou a práškovým cukrom.
- Ak používate tvaroh, môžete ho pridať k jablkám alebo použiť samostatnú tvarohovú vrstvu (tvaroh zmiešajte s trochou cukru a 1 žĺtkom).
- Hrozienka môžete zamiešať do jabĺk, ak máte radi.
3. Vrstvenie žemľovky:
- Zapekaciu misu vymastite maslom a vysypte strúhankou.
- Uložte vrstvu rožkov, potom vrstvu jabĺk (alebo jabĺk s tvarohom). Postup opakujte, kým neminiete suroviny. Posledná vrstva by mali byť rožky.
- Navrch poukladajte pár plátkov masla.
4. Pečenie
- Pečte v rúre vyhriatej na 180 °C približne 35–40 minút, kým povrch jemne nezhnedne.
- Nechajte mierne vychladnúť.
Žemľovku podávajte teplú alebo studenú, posypanú práškovým cukrom. Výborne sa hodí aj s lyžicou kyslej smotany alebo bieleho jogurtu.

Dobrú chuť!
Odporúčané články
Pečené kura na masle patrí medzi najobľúbenejšie klasiky slovenskej kuchyne. Kombinácia jemného mäsa, voňavého masla a korenín vytvára dokonale šťavnaté a chrumkavé jedlo, ktoré poteší každého milovníka domácej kuchyne. Tento tradičný recept ponúka jednoduchú prípravu a možnosť voľby prílohy – či už uprednostníte nadýchanú ryžu, alebo klasické varené zemiaky.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


