Kvety poleje inteligentný robot
Robotický Battle na Alejovej (RBA) preskúšal schopnosti žiakov v robotike, programovaní a najmä kreativite. Desiaty ročník prilákal na gymnázium až 180 nadšencov lega a pretekania.
Podujatie vymysleli študenti, ktorí so svojimi modelmi kedysi tiež súťažili. Dnes je z RBA pojem a jedna z najväčších akcií tohto typu na Slovensku. „Preteká sa v troch kategóriách: racing, vlastný model a robotická výzva,“ vysvetľuje štruktúru súťaže jej hlavný organizátor Peter Kováč.
[ad][/ad]V kategórii racing proti sebe na okruhu so svojimi robotmi bojujú tímy, ktoré prejdú kvalifikáciou. Pri vlastnom modeli žiaci predstavujú svoje zhmotnené nápady. Porota potom hodnotí ich celkové technické, funkčné aj vizuálne prevedenie. „Zostrojil som inteligentnú, automatickú robozáhradku, ktorá sa dokáže postarať o rastlinku v kvetináči,“ popisuje svoj vynález mladý konštruktér Martin Mičuch z Gymnázia Alejová.
Dodáva: „Senzor v kvetináči meria vlhkosť pôdy. Senzory mimo hliny zase merajú vlhkosť, tlak a teplotu vzduchu. Inteligentná jednotka potom komunikuje so serverom, ktorý rozhodne, či robot rastlinu poleje, alebo nie.“

Pri robotickej výzve sa tímy musia popasovať s niekoľko mesiacov vopred zverejneným zadaním. Doma ho vyriešia a naživo potom postupujú „levelmi“. Ten, kto sa dostane najďalej, vyhráva.
Ak chcú študenti uspieť, musia pred RBA dlhodobo pilne pracovať. Konkurencia je totiž veľká. „V škole síce máme robotický krúžok, no žiaci sa musia na súťaž pripravovať aj mimo školy, často celé mesiace,“ hovorí Jana Plichtová, učiteľka informatiky a robotiky na Gymnáziu Alejová.
[ad2][/ad2](TOH)
[article slug=”stredoskolski-inzinieri”][/article]Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.