Hubári dúfajú v bohatú a plodnú jeseň
Jarnú a letnú hubársku sezónu poznačili kolísavé teploty i škodcovia. Mnohí milovníci prírody z Košíc a okolia sa napriek menej ideálnym podmienkam vrátili z lesa s úlovkami.
Ivan Mihál, mykológ z Ústavu ekológie lesa Slovenskej akadémie vied (SAV) vo Zvolene, hovorí, že tohtoročnú hubársku sezónu je zatiaľ ťažko hodnotiť.
[ad][/ad]Skromný začiatok
Kulinársky zaujímavé jedlé huby sa podľa Mihála začali vyskytovať už koncom marca a začiatkom apríla, keď sa ako prvé objavovali smrčky a kuriatka. „Počas mája a júna sa vyskytovali periódy teplého počasia, ale s dostatkom dažďov začali bohato rásť aj hríby, masliaky či kozáky, spolu s plávkami, bedľami a inými jedlými hubami.“
Dodal, že jarná hubárska sezóna býva všeobecne dosť nevýrazná a s kolísavými výskytmi húb. „V úvode sezóny je taktiež väčšina z nich červivá, čo bolo typické aj pre tohtoročnú jar a leto,“ uviedol.
[ad2][/ad2]Nádeje vkladajú do daždivého septembra
Mihál poznamenal, že všetci hubári dúfajú, že od konca augusta by sa mohla rozbehnúť bohatá jesenná hubárska sezóna, podobná tej minuloročnej, ktorá bola mimoriadne úspešná.
„Nevyhnutným predpokladom na to je dostatok zrážok aspoň počas septembra a začiatkom októbra, nie príliš vysoké denné teploty a zároveň nočné teploty najlepšie v rozmedzí 9 až 12 stupňov Celzia,“ ozrejmil mykológ.
Vysvetlil, že jesenná hubárska sezóna potrebuje najmä čo najmenšie rozdiely medzi dennými a nočnými teplotami, dostatok vlahy a čo najmenej veterného počasia. „Plnosť hubárskych košíkov počas jesene nám zvyšuje aj fakt, že plodnice prakticky všetkých jedlých húb v tomto čase už nie sú červivé,“ doplnil Mihál.
[ad3][/ad3]Odporúčajú opatrnosť
Na území Slovenska sa vyskytuje zhruba štyritisíc druhov vyšších húb, medzi ktoré patria aj jedlé huby. Mihál uvádza, že na Slovensku je uznaných 56 druhov voľne rastúcich húb, ktoré sa môžu predávať alebo inak priemyselne spracovávať. Odborník upozorňuje, že vo všeobecnosti platí zásada, že sa majú zbierať iba také huby, ktoré hubár naisto pozná, aby sa predišlo prípadným otravám. „Prakticky každý amatérsky hubár pozná osem až desať druhov jedlých húb, ktoré vždy zbiera, toto číslo sa však môže líšiť aj podľa regiónov,“ uzavrel Mihál.
Nadšenci prírody si v júli doniesli z hubačky množstvo úlovkov. Podľa informácií portálu nahuby.sk sú v okolí Košíc obľúbené tieto lokality: Kysak, Jahodná, Skároš, Nižný i Vyšný Klátov a Šaca.
(TASR, PS)
Odporúčané články
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.