Obyvateľov Rákoša volajú „Hubare“, môže za to vraj príbeh s lampášom
Obec Rákoš v okrese Košice okolie leží na svahu Slanských vrchov, jej obyvateľom prischla už dávnejšie prezývka Hubári – „Hubare“. A údajne to nie je len preto, že si radi vyjdú na huby do okolitých lesov.
So vznikom prezývky je spojená úsmevná historka, podľa ktorej vraj dedinčania chodili na huby do hory ešte za tmy s lampášom, aby ich vyzbierali ako prví.
[ad][/ad]S lampášom na huby
Kedy toto pomenovanie vzniklo, si už v obci nikto nepamätá, muselo sa tak stať pred mnohými rokmi. Aj o tradovanom dôvode už vie len málokto. „Pokiaľ viem, stále nás z okolitých dedín volali, že sme Hubári. Ja som to pripisoval tomu, že v týchto lesoch vždy zvykol byť dostatok húb. Keď som sa však pýtal mojej mamy, ktorá má 81 rokov, tak to vraj vzniklo z príbehu, že skoro ráno šiel nejaký pán z lesa s plným košíkom húb a lampášom. Stretol pritom druhého obyvateľa a na otázku, kde bol, povedal, že ak chce nazbierať veľa húb, musí ísť ešte za tmy – s lampášom,“ priblížil rákošský starosta Igor Antoni.
V každom prípade lesy v okolí sú lákadlom pre hubárov aj na oddychové prechádzky, a to nielen pre domácich. „Na huby sem chodia aj z okolitých dedín i z mesta. Až sa niekedy smejeme, že je tu viac hubárov ako húb,“ dodal starosta.
Čo sa týka tohtoročnej hubárskej sezóny, nebola až taká dobrá ako vlani. Miestni to pripisujú suchšiemu obdobiu s menším výskytom dažďov.
[ad2][/ad2](TASR, SŠ)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.