Polačekov výkrik na Triton
Michal Dankulinec (1981) je košický výtvarník, ktorý sa venuje grafickému dizajnu, ilustráciám, maľbe a najnovšie aj karikatúram v KOŠICE:DNES.
Tentoráz si zobral na paškál prekvapeného primátora Jaroslava Polačeka, ktorý plánoval otvoriť legendárne kúpalisko zapadnuté prachom, Triton. Ak by sa vám zdalo, že karikatúra pripomína dielo svetoznámeho umelca, tak sa nemýlite.
[article slug=”triton-neotvoria-ani-tento-rok”][/article]Michala už počas stredoškolských štúdií na košickej Šrobárke zlákali kresby karikatúr. Ako začínajúci ilustrátor ich pravidelne uverejňoval v školskom časopise Študentské slovo. Jeho ďalšie kroky smerovali na vysokú školu a úspešné ukončil štúdium na Fakulte umení u akad. mal. Zbyňka Prokopa a prof. Rudolfa Sikoru.
Ku karikatúram sa Michal vrátil po menšej odmlke práve prostredníctvom KOŠICE:DNES. Tento návrat ho teší a dúfa, že jeho kresby, ktoré sú často pravdivé, úsmevné či realistické našich čitateľov pobavia a možno aj pobúria.
Vo voľnej tvorbe komentuje stav civilizácie, životného prostredia a medziľudských vzťahov. Interpretuje ich pomocou snových a apokalyptických motívov. Spolu s košickým hudobníkom f/errorom tvoria audiovizuálny dark-ambient projekt Fontanela.
[ad][/ad](RED)
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento recept ponúka chutný a zdravý spôsob, ako pripraviť papriky so sviežou plnkou z bulguru, fety a aromatických byliniek. Skvelá voľba pre ľahší obed alebo večeru.