Nemecká dôchodkyňa na vojenskom trucku
Čierne ozrutné vozidlo pútalo dva dni zvedavosť okoloidúcich na parkovisku pred Jumbo centrom. Vojenské auto zmenila nemecká dôchodkyňa na útulný karavan, s ktorým chce precestovať svet.
Petra Schuermann pochádza z Hamburgu, má 59 rokov a začala si plniť svoj cestovateľský sen. S upraveným vojenským autom na obytný karavan plánuje byť na cestách 10 až 15 rokov.
Auto odkúpila od armády pred šiestimi, pretože bolo lacné. „Za 20-tisíc eur. Cena podobných vozidiel sa každým rokom zvyšuje, teraz by ste ho kúpili za dvojnásobok,“ prezradila Nemka.
K dispozícii má posteľ, kuchynskú linku so sporákom a umývadlom, chladničku, mrazničku, toaletu so sprchou… Vo vozidle cestuje aj so štvorkolkou a bicyklom. Auto dosiahne rýchlosť 130 kilometrov, no bežne jazdí 90-kilometrovou rýchlosťou. Na facebookovom profile Katweltreise ju sleduje takmer 7-tisíc sledovateľov, s ktorými sa delí o svoje zážitky.
Upútal ju Bojnický zámok
Dobrodružstvo chcela začať koncom apríla, no zatváranie hraníc kvôli koronavírusu jej skomplikovalo plány. Pôvodne chcela ísť z cez Poľsko, Rusko, navštíviť všetky pobaltské krajiny a následnej prejsť cez Gruzínsko, Azerbajdžan a prezimovať v Ománe. Nakoniec však strávi zimu v Grécku.
Na Slovensku ju cestou do Košíc upútal najmä Bojnický zámok a tradičné slovenské domčeky v Jasenovej. „Centrum Košíc je krásne, zaujala ma fontána a okolité uličky,“ hovorí Petra, ktorá dnes ráno odchádza cez Maďarsko do Rumunska.
Foto: Veronika Janušková
[ad][/ad]Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.