Ryby a plody mora si doprajte aj trikrát do týždňa
Neustále sa stretávame s odporúčaniami, že by sme mali jesť viac rýb, hlavne morských rýb a plodov mora. Obsahujú totiž zdraviu veľmi prospešné látky.
NIELEN NA VIANOCE
Pokiaľ sa vaša konzumácia rybacieho mäsa obmedzuje na vianočného kapra a plody mora ochutnáte tak maximálne raz za rok na dovolenke, mali by ste to určite zmeniť. Nebojte sa zložitej prípravy či ceny. S trochou snahy si tieto zdravé pochúťky môžete pripraviť sami doma. Svojmu organizmu určite prospejete.
Morské ryby sú obrovským a najdôležitejším zdrojom prírodného jódu, mäso obsahuje esenciálny rybací tuk, proteíny, minerály, stopové prvky a množstvo vitamínov A, B a D. Mäso je ľahko stráviteľné, rybací tuk je bohatým zdrojom nenasýtených mastných kyselín – omega 3.
PREVENCIA ZÁVAŽNÝCH OCHORENÍ
Častá a pravidelná konzumácia rýb a plodov mora skutočne pôsobí preventívne, napr. proti vzniku ochorenia srdca a obehového systému, znižuje hladinu cholesterolu a riziko vzniku trombózy. Pomáha pri chorobách spojených so zníženou funkciou štítnej žľazy, pri reume, vysokom krvnom tlaku, rakovine čriev či Alzheimerovej chorobe.
Nie je pritom nutné zložito zháňať čerstvé ryby či plody mora. Rovnako prospešné sú ryby konzervované či mrazené. Konzervované ryby s mäkkými, teda požívateľnými kosťami, obsahujú navyše veľké množstvo potrebného vápnika.
PRE DOBRÚ NÁLADU AJ ŠTÍHLU LÍNIU
V rybách sa nachádza aminokyselina tryptofan, ktorá má pozitívny vplyv na našu náladu. Rybu preto podávajte s prílohou, vtedy aminokyselinu mozog spracúva jednoduchšie. Pri redukčnej diéte sa nemusíme báť zaradiť do jedálneho lístka tučné ryby, napr. lososa.
Napriek vysokému obsahu tuku je málo kalorický. Ďalej sa odporúča napríklad morská treska alebo platesa. Ryby, či už sladkovodné alebo morské, by sme mali konzumovať 2 – 3-krát týždenne.
Ako si správne pripraviť morskú rybu? Opýtali sme sa kuchára Rastislava Semana, ktorému sekundovala Janka Kozlejová z reštaurácie A la Maison.
-Ryba by nemala páchnuť po rybacine;
-Pri dotyku musí byť pružná;
-Na prípravu nepoužívajte kupované koreniace zmesi, najlepšia je morská soľ a bylinky;
-Kožu na celej rybe pred úpravou narežte, ‘vmasírujte’ do nej morskú soľ, do vnútra dajte bazalku, cesnak či citrón;
-Ak chcete mať chrumkavé krevety, potom ich grilujte alebo pečte veľmi krátko. Inak by mohli stvrdnúť. Na dochutenie sú vhodné bylinky, cesnak, olivový olej a morská soľ;
-Homár je špecialitka, pri príprave ktorej je treba mať aj trochu odvahy. Najlepší je, ak sa pripravuje tak, že živého homára vložíte do vriacej vody. Ak má okolo 0,5 kg, nechajte ho 3 – 5 minút variť. Potom nalomte klepetá hrubou stranou noža, mäsko ogrilujte na olivovom oleji, pridajte cesnak a petržlenovú vňať.
Foto: shutterstock
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.