Recept na kurací stroganoff
Jedlo, ktorého korene údajne siahajú do polovice 19. storočia ruskej kuchyne. Pôvodne sa tento recept varil s hovädzím mäsom, no dnes je známy aj bravčový či kurací stroganoff, ktorý si môžete uvariť vďaka tomuto výbornému receptu.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500g kuracích pŕs
- 120 g šampiňónov
- 1 väčšiu cibuľu
- 1-2 PL olivového oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 3 stredne veľké kyslé zavárané uhorky
- 2 PL horčice
- 4 PL kečupu
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hladnej múky
- soľ, čierne korenie, sladkú mletú papriku
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a narežeme na malé kocky alebo tenké pásiky. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme ju na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme mäso, ktoré okoreníme a poprášime jednou zarovnanou polievkovou lyžicou hladnej múky. Mäso opekáme, dokiaľ sa nestiahne. Potom pridáme šampiňóny, ktoré môžu byť očistené čerstvé, nakrájané na plátky alebo malé kúsky, ale môžete použiť aj šampiňóny z plechovky, no pridajte ich bez šťavy. Mäso so šampiňónmi podlejeme vodou a dusíme približne 15 minút. Zatiaľ si najemno nastrúhame kyslé zavárané uhorky, ktoré pridáme k mäsu spolu s horčicou a kečupom. Zamiešame, pridáme smotanu na varenie a necháme variť 5 minút. Nakoniec pridáme worcestrovú omáčku a korenie podľa chuti.
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.

