Recept na kurací stroganoff

Jedlo, ktorého korene údajne siahajú do polovice 19. storočia ruskej kuchyne. Pôvodne sa tento recept varil s hovädzím mäsom, no dnes je známy aj bravčový či kurací stroganoff, ktorý si môžete uvariť vďaka tomuto výbornému receptu.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500g kuracích pŕs
- 120 g šampiňónov
- 1 väčšiu cibuľu
- 1-2 PL olivového oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 3 stredne veľké kyslé zavárané uhorky
- 2 PL horčice
- 4 PL kečupu
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hladnej múky
- soľ, čierne korenie, sladkú mletú papriku
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a narežeme na malé kocky alebo tenké pásiky. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme ju na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme mäso, ktoré okoreníme a poprášime jednou zarovnanou polievkovou lyžicou hladnej múky. Mäso opekáme, dokiaľ sa nestiahne. Potom pridáme šampiňóny, ktoré môžu byť očistené čerstvé, nakrájané na plátky alebo malé kúsky, ale môžete použiť aj šampiňóny z plechovky, no pridajte ich bez šťavy. Mäso so šampiňónmi podlejeme vodou a dusíme približne 15 minút. Zatiaľ si najemno nastrúhame kyslé zavárané uhorky, ktoré pridáme k mäsu spolu s horčicou a kečupom. Zamiešame, pridáme smotanu na varenie a necháme variť 5 minút. Nakoniec pridáme worcestrovú omáčku a korenie podľa chuti.
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Tento jednoduchý a poctivý recept na domácu prípravu perkôv vám ukáže, ako z pár základných surovín vytvoriť lahodné jedlo, ktoré môže byť hlavným chodom aj sladkou večerou. Vonia po masle, škorici a detstve – a chutí presne tak, ako si pamätáte od starkej.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.

Krémová pórová polievka so zemiakmi a smotanou je ideálnym tipom na ľahký obed či teplé predjedlo. Vyniká jemne nasladlou chuťou póru, krémovou konzistenciou a jednoduchou prípravou. Pripravená z niekoľkých bežných surovín, zasýti aj poteší – a výborne chutí s kúskom čerstvého chleba alebo sypaná čerstvými bylinkami.