Recept na kurací stroganoff

Jedlo, ktorého korene údajne siahajú do polovice 19. storočia ruskej kuchyne. Pôvodne sa tento recept varil s hovädzím mäsom, no dnes je známy aj bravčový či kurací stroganoff, ktorý si môžete uvariť vďaka tomuto výbornému receptu.
Na prípravu budeme potrebovať:
- 500g kuracích pŕs
- 120 g šampiňónov
- 1 väčšiu cibuľu
- 1-2 PL olivového oleja
- 200 ml smotany na varenie
- 3 stredne veľké kyslé zavárané uhorky
- 2 PL horčice
- 4 PL kečupu
- 2 PL worcestrovej omáčky
- 1 PL hladnej múky
- soľ, čierne korenie, sladkú mletú papriku
Postup:
Kuracie mäso umyjeme, osušíme a narežeme na malé kocky alebo tenké pásiky. Cibuľu nasekáme nadrobno a opražíme ju na rozohriatom olivovom oleji. Pridáme mäso, ktoré okoreníme a poprášime jednou zarovnanou polievkovou lyžicou hladnej múky. Mäso opekáme, dokiaľ sa nestiahne. Potom pridáme šampiňóny, ktoré môžu byť očistené čerstvé, nakrájané na plátky alebo malé kúsky, ale môžete použiť aj šampiňóny z plechovky, no pridajte ich bez šťavy. Mäso so šampiňónmi podlejeme vodou a dusíme približne 15 minút. Zatiaľ si najemno nastrúhame kyslé zavárané uhorky, ktoré pridáme k mäsu spolu s horčicou a kečupom. Zamiešame, pridáme smotanu na varenie a necháme variť 5 minút. Nakoniec pridáme worcestrovú omáčku a korenie podľa chuti.
Autor: Sofia Budkaiová
Odporúčané články

Chrumkavé na povrchu, voňavé a mäkké vo vnútri – zemiakové placky, známe aj ako harule, patria medzi tradičné jedlá slovenskej kuchyne, ktoré nikdy nesklamú. Pripravte si ich jednoducho doma podľa overeného receptu, ktorý zvládnete aj bez kulinárskeho majstrovstva.

Granadír patrí medzi ikonické jedlá domácej kuchyne, ktoré vynikajú jednoduchosťou, chuťou aj nostalgiou. Zemiaky, cestoviny a dobre opečená cibuľka vytvárajú dokonalú kombináciu, ktorá nasýti a poteší. Pripravuje sa z bežných surovín a zvládne ho aj kuchár-začiatočník.

Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom sviatočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.