Cieľom revízie školského stravovania je zaistiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje

Cieľom revízie školského stravovania je zaistiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje, obmedziť prípravu výrobkov z údeného mäsa, mäkkých mäsových výrobkov a vyprážaných jedál. Uviedla to na tlačovom brífingu 20. septembra poslankyňa Národnej rady SR a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová (SaS). Spolu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom (SaS) priblížili plány a ciele v oblasti školského stravovania. Materiálno-spotrebné normy a metodika sú zverejnené na webe ministerstva školstva a sú účinné od septembra 2021.
S odborníkmi na detské stravovanie aktualizovali a prispôsobili súčasným moderným stravovacím trendom materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie vrátane metodiky k týmto normám. „Revíziou receptúr sme reagovali na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania rady Európskej únie, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny a európskych spoločností pre výživu. Z receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a sladidiel, receptúry s obsahom vnútorností, údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, polotovarov a hotové mrazené jedlá. Napríklad fazuľový šalát s kečupom,“ priblížila Halgašová. Doplnila, že pridali zdravšie polievky, nátierky, jedlá z hydiny a diviny. Zvýšili tiež podiel čerstvej zeleniny.
Halgašová podotkla, že v lete minulého roka pripravila pilotný projekt Školská jedáleň, cez ktorý vzdelávali školských kuchárov. Cieľom bolo zvýšiť záujem detí o stravovanie v školách. Do školských jedální je podľa nej potrebné priniesť vyššiu atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál, keďže sa v škole nestravuje takmer polovica detí. Projekt sa uskutočnil v piatich krajoch a počas letných prázdnin sa doň zapojilo približne 20 škôl. V projekte sa pokračuje aj tento rok, a to za plnej prevádzky školských kuchýň. Poslankyňa zároveň plánuje zostaviť video-archív receptúr vrátane hodnotenia, ktorý bude k dispozícii pre základné a stredné školy.
Minister doplnil, že v Metodicko-pedagogickom centre plánujú aj vzdelávanie týkajúce sa zdravého stravovania a prístupu k nemu.
Ministerstvo školstva vyčlenilo v predchádzajúcom období 2,7 milióna eur na obnovu školských jedálni. Sumou pomohli 570 jedálňam.
Zdroj: (SITA, kh;adz)
Odporúčané články

Ako informovalo na sociálnej sieti, práce súvisia s výmenou poškodených káblových vedení verejného osvetlenia.

Košice sú mestom s bohatou históriou hazardu. Aj keď bol hazard v minulosti výsadou elity, dnes cieli často na tú najzraniteľnejšiu skupinu ľudí. Košice stále nemajú vlastnú reguláciu herní a kasín. Napriek opakovaným pokusom o obmedzenie v rokoch 2020, 2021 a naposledy v júni 2025 zostáva metropola východu otvorená pre nových hráčov na poli hazardu. Hlavným cieľom posledného pokusu o ustanovenie VZN bolo obmedziť prevádzkovanie herní a kasín iba na určité typy budov a tiež zabezpečiť, aby bola medzi nimi istá vzdialenosť.

Bránami Letiska Košice prešlo za obdobie január – jún tohto roka 321 879 cestujúcich. To predstavuje medziročný nárast o 18,7 % a v porovnaní s predcovidovým rokom 2019 ide o nárast až o 46,7 %. Vyše 265 tisíc cestujúcich využilo pravidelné linky do jednej z deviatich destinácií (Dublin, Liverpool, Londýn Luton, Londýn Stansted, Praha, Varšava, Viedeň, Zürich, Zadar). Ďalších, vyše 55 tisíc cestujúcich letelo z resp. do Košíc na charterových letoch.