Okrem tradičného Black Friday sa vo svete začínajú objavovať aj alternatívy ako Green Friday
Okrem tradičných nákupných dní ako sú Black Friday a Cyber Monday sa vo svete začínajú objavovať aj ich alternatívy, ktoré presadzujú udržateľné nakupovanie. Ako ďalej informuje Sieť európskych spotrebiteľských centier, vlani sa napríklad mnohé obchody v Európe a vo svete rozhodli pre Green Friday. Spoločnosti v rámci neho venovali časť svojich ziskov na environmentálne projekty alebo kompenzovali spôsobené uhlíkové emisie.
Ďalšími príkladmi sú Buy Nothing Day alebo Deň bez nákupov, ktorý má za cieľ spochybniť existujúce nákupné návyky a povzbudiť ľudí, aby znížili svoju spotrebu alebo Buyback Friday (Piatok spätného odkúpenia) a Green Sunday (Zelená Nedeľa). Tie sa zase zameriavajú na použitý tovar. „Nákup z druhej ruky nielenže predlžuje životnosť produktu, ale šetrí peniaze a zdroje,” pripomínajú organizácie na ochranu spotrebiteľov.
Tie zároveň upozorňujú, že by zákazníci mali byť opatrní, pokiaľ ide o zľavy ponúkané počas Black Friday alebo počas krátko po ňom nasledujúceho Cyber Monday. Niektoré ponuky sa síce môžu zdať výhodné, no v skutočnosti nie sú. Mnoho obchodov sa pri zľavách, ktoré ponúkajú, odvoláva na odporúčanú maloobchodnú cenu. Tá je však pred Black Friday často vyššia ako trhová cena. Reklamné sľuby preto zámerne zavádzajú spotrebiteľov.
Štúdia nemeckého webu na porovnávanie cien “Idealo.de“ ukazuje, že spotrebitelia od zliav očakávajú veľmi veľa a ďalší tlak je na nich vyvíjaný pri ponukách jednotlivých zľavnených produktov vyhláseniami ako „zostáva už len 5 položiek“ alebo „tento produkt si prezerajú aj ďalší zákazníci“. „Ak dokážete byť trpezliví, je lepšie nakupovať až po Vianociach, kedy vás čakajú skutočné výpredaje,” odporúča Sieť európskych spotrebiteľských centier.
Zdroj: (SITA, qq;zol)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Pýtali sme sa Košičanov, ako si predstavujú svoju štedrovečernú večeru. Dali sme im na výber medzi rezňom a rybou. Väčšina sa prikláňala k rezňu a jeden manželský pár bude mať na stole dokonca hneď všetko, aj vyprážané rezne aj rybu, aby si každý prišiel na svoje. Ako je to u vás doma?
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.