Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent
Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent. Výmenou staršej chladničky, ktorej spotreba môže dosiahnuť 770 kWh za modernú so spotrebou nižšou než 220 kWh možno ušetriť 71 percent nákladov na energie pre spotrebič z ročnej spotreby. Informuje o tom projekt Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia vo svojej brožúre.
Medzi radami pre úsporu energie v domácnostiach sa odporúča využívanie denného svetla na maximum, pravidelné zbavovanie svietidiel prachu či výmenu klasických žiaroviek za moderné kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky.
Rovnako sa odporúča vetrať krátko a intenzívne. „Namontujte termostatické ventily na radiátory, ktoré umožňujú automatickú reguláciu teploty v miestnosti, a ušetrite 10 až 15 percent energie. Vyberajte správnu veľkosť bojlera. Veľkosť bojlera môžete určiť spotrebou 50 l na 1 dospelú osobu za deň, pričom na dieťa počítajte polovičný objem. Pri trojčlennej rodine sa odporúča 120 l bojler,” uvádza sa v brožúre. Pri sprchovaní je vhodné použitie úsporných sprchovacích hlavíc alebo perlátorov, ktoré dokážu znížiť spotrebu vody aj o 40 percent.
Na oknách sa odporúčajú tepelné fólie, ako aj kvalitné tesnenie medzi oknami. Cez deň by mali byť žalúzie a závesy odtiahnuté pre využívanie slnečných lúčov na vyhriatie miestností.
Zdroj: (SITA, DSe;bfe)
Odporúčané články
Na Slovensku i vo svete si rímskokatolícka cirkev 1. novembra pripomína prikázaný sviatok Všetkých svätých, zatiaľ čo 2. november je venovaný Pamiatke zosnulých, známej ako Dušičky. Počas týchto dní ľudia tradične navštevujú cintoríny, zapaľujú sviečky a zdobia hroby svojich blízkych. Spomienka na tých, ktorí už nie sú medzi nami, má korene hlboko v histórii a je spojená s dávnymi rituálmi i kresťanskou nádejou na vzkriesenie.
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.