Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent
Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent. Výmenou staršej chladničky, ktorej spotreba môže dosiahnuť 770 kWh za modernú so spotrebou nižšou než 220 kWh možno ušetriť 71 percent nákladov na energie pre spotrebič z ročnej spotreby. Informuje o tom projekt Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia vo svojej brožúre.
Medzi radami pre úsporu energie v domácnostiach sa odporúča využívanie denného svetla na maximum, pravidelné zbavovanie svietidiel prachu či výmenu klasických žiaroviek za moderné kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky.
Rovnako sa odporúča vetrať krátko a intenzívne. „Namontujte termostatické ventily na radiátory, ktoré umožňujú automatickú reguláciu teploty v miestnosti, a ušetrite 10 až 15 percent energie. Vyberajte správnu veľkosť bojlera. Veľkosť bojlera môžete určiť spotrebou 50 l na 1 dospelú osobu za deň, pričom na dieťa počítajte polovičný objem. Pri trojčlennej rodine sa odporúča 120 l bojler,” uvádza sa v brožúre. Pri sprchovaní je vhodné použitie úsporných sprchovacích hlavíc alebo perlátorov, ktoré dokážu znížiť spotrebu vody aj o 40 percent.
Na oknách sa odporúčajú tepelné fólie, ako aj kvalitné tesnenie medzi oknami. Cez deň by mali byť žalúzie a závesy odtiahnuté pre využívanie slnečných lúčov na vyhriatie miestností.
Zdroj: (SITA, DSe;bfe)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.


