Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent
Námraza na mrazničke väčšia ako 3 mm zvyšuje náklady na elektrinu pre spotrebič o 75 percent. Výmenou staršej chladničky, ktorej spotreba môže dosiahnuť 770 kWh za modernú so spotrebou nižšou než 220 kWh možno ušetriť 71 percent nákladov na energie pre spotrebič z ročnej spotreby. Informuje o tom projekt Life IP – Zlepšenie kvality ovzdušia vo svojej brožúre.
Medzi radami pre úsporu energie v domácnostiach sa odporúča využívanie denného svetla na maximum, pravidelné zbavovanie svietidiel prachu či výmenu klasických žiaroviek za moderné kompaktné žiarivky alebo LED žiarovky.
Rovnako sa odporúča vetrať krátko a intenzívne. „Namontujte termostatické ventily na radiátory, ktoré umožňujú automatickú reguláciu teploty v miestnosti, a ušetrite 10 až 15 percent energie. Vyberajte správnu veľkosť bojlera. Veľkosť bojlera môžete určiť spotrebou 50 l na 1 dospelú osobu za deň, pričom na dieťa počítajte polovičný objem. Pri trojčlennej rodine sa odporúča 120 l bojler,” uvádza sa v brožúre. Pri sprchovaní je vhodné použitie úsporných sprchovacích hlavíc alebo perlátorov, ktoré dokážu znížiť spotrebu vody aj o 40 percent.
Na oknách sa odporúčajú tepelné fólie, ako aj kvalitné tesnenie medzi oknami. Cez deň by mali byť žalúzie a závesy odtiahnuté pre využívanie slnečných lúčov na vyhriatie miestností.
Zdroj: (SITA, DSe;bfe)
Odporúčané články
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.
Vo veku 96 rokov zomrel priamy účastník Slovenského národného povstania Karol Kuna.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.