Najdepresívnejší deň v roku je práve dnes. Počuli ste o modrom pondelku?
Najdepresívnejší deň v roku vždy padne na tretí pondelok v januári. Nazýva sa aj Modrý pondelok. Pochmúrne počasie, krátke dni, ale aj koniec oddychu po sviatkoch. Spojenie všetkých týchto faktorov by mohlo vyústiť práve v tento deň. Psychológ Cliff Arnall začal o najdepresívnejšom dni rozprávať v roku 2005.
Stránka newsweek.com uvádza psychológov vzorec, v ktorom zohľadnil faktory, kvôli ktorým by sa človek mohol cítiť smutne a mať zlú náladu. Obsahuje vplyvy ako počasie, nesplatené dlhy, čas, ktorý prešiel od Vianoc, čas, kedy sa človeku nedarí dodržiavať novoročné predsavzatia či level motivácie.
Niektorí odborníci však tvrdia, že myšlienka je nonsens. Idea Modrého pondelka vznikla a začala sa využívať ako marketingový nástroj pre cestovnú kanceláriu. Chceli využiť smutný deň a odporúčať rozveselenie sa dovolenku. Práve kvôli tomu existuje mnoho názorov, ktoré myšlienku smutného dňa popierajú.
Ako sa rozveseliť?
Nielen v tento deň, ale vždy závisí nálada od vášho nastavenia. Aj keby mal byť Modrý pondelok marketingovým triumfom, je mnoho ľudí, ktorí majú naozaj zlú náladu. Ak sa však zo zlej nálady stane depresia, ktorá sa považuje za psychický problém, je dobré navštíviť odborníka.
Keď sa cítite skleslo, skúste si dopriať niečo, čo vás rozveselí. Dohodnite si stretnutie s kamarátmi a zájdite na kávu či dobré jedlo. V zdravom tele zdravý duch. Skúste si zacvičiť alebo choďte na prechádzku do prírody. Pri cvičení či hocijakej fyzickej námahe sa produkujú takzvané hormóny šťastia. Ak si chcete len oddýchnuť, tak siahnite po horkej čokoláde, ktorá je rovnako dobrým zdrojom endorfínov.
(VT)
Odporúčané články
Špenát s volským okom a zemiakmi patrí medzi klasické, rýchle a výživné jedlá slovenskej kuchyne. Spojenie krémového špenátu, jemných varených zemiakov a čerstvo pripraveného volského oka vytvára jednoduchý, no mimoriadne chutný obed či večeru. Tento recept je nenáročný na prípravu, vyžaduje iba bežné suroviny a zvládnete ho pripraviť aj počas rušného dňa.
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.