Najdepresívnejší deň v roku je práve dnes. Počuli ste o modrom pondelku?
Najdepresívnejší deň v roku vždy padne na tretí pondelok v januári. Nazýva sa aj Modrý pondelok. Pochmúrne počasie, krátke dni, ale aj koniec oddychu po sviatkoch. Spojenie všetkých týchto faktorov by mohlo vyústiť práve v tento deň. Psychológ Cliff Arnall začal o najdepresívnejšom dni rozprávať v roku 2005.
Stránka newsweek.com uvádza psychológov vzorec, v ktorom zohľadnil faktory, kvôli ktorým by sa človek mohol cítiť smutne a mať zlú náladu. Obsahuje vplyvy ako počasie, nesplatené dlhy, čas, ktorý prešiel od Vianoc, čas, kedy sa človeku nedarí dodržiavať novoročné predsavzatia či level motivácie.
Niektorí odborníci však tvrdia, že myšlienka je nonsens. Idea Modrého pondelka vznikla a začala sa využívať ako marketingový nástroj pre cestovnú kanceláriu. Chceli využiť smutný deň a odporúčať rozveselenie sa dovolenku. Práve kvôli tomu existuje mnoho názorov, ktoré myšlienku smutného dňa popierajú.
Ako sa rozveseliť?
Nielen v tento deň, ale vždy závisí nálada od vášho nastavenia. Aj keby mal byť Modrý pondelok marketingovým triumfom, je mnoho ľudí, ktorí majú naozaj zlú náladu. Ak sa však zo zlej nálady stane depresia, ktorá sa považuje za psychický problém, je dobré navštíviť odborníka.
Keď sa cítite skleslo, skúste si dopriať niečo, čo vás rozveselí. Dohodnite si stretnutie s kamarátmi a zájdite na kávu či dobré jedlo. V zdravom tele zdravý duch. Skúste si zacvičiť alebo choďte na prechádzku do prírody. Pri cvičení či hocijakej fyzickej námahe sa produkujú takzvané hormóny šťastia. Ak si chcete len oddýchnuť, tak siahnite po horkej čokoláde, ktorá je rovnako dobrým zdrojom endorfínov.
(VT)
Odporúčané články
Letné prázdniny sa končia a nový školský rok so sebou prináša nielen radosti, ale aj každodenné povinnosti. Ranné zhony, organizácia krúžkov, domáce úlohy, pracovné záväzky a starostlivosť o domácnosť sú opäť súčasťou dňa, pričom bremeno organizácie často nesú najmä ženy.
Pripravte si tradičné slovenské jedlo, ktoré nechýba na žiadnom vianočnom stole ani v nedeľnom obedovom menu. Krok za krokom vám ukážeme, ako dosiahnuť dokonalý vyprážaný bravčový rezeň so studeným zemiakovým šalátom, ktorý chutí presne tak, ako si ho pamätáte z detstva.
Vianočná kapustnica patrí k neodmysliteľným pokrmom štedrovečerného stola a v mnohých domácnostiach sa dedí z generácie na generáciu. Spojenie kyslej kapusty, údeného mäsa, húb a korenín vytvára výraznú chuť, ktorá je typická pre slovenské Vianoce. Prinášame osvedčený recept v novinovom spracovaní, ktorý počíta s klasickými surovinami aj tradičným postupom prípravy. Polievka chutí najlepšie po odstátí a je vhodná na prípravu aj deň vopred.