Najdepresívnejší deň v roku je práve dnes. Počuli ste o modrom pondelku?
Najdepresívnejší deň v roku vždy padne na tretí pondelok v januári. Nazýva sa aj Modrý pondelok. Pochmúrne počasie, krátke dni, ale aj koniec oddychu po sviatkoch. Spojenie všetkých týchto faktorov by mohlo vyústiť práve v tento deň. Psychológ Cliff Arnall začal o najdepresívnejšom dni rozprávať v roku 2005.
Stránka newsweek.com uvádza psychológov vzorec, v ktorom zohľadnil faktory, kvôli ktorým by sa človek mohol cítiť smutne a mať zlú náladu. Obsahuje vplyvy ako počasie, nesplatené dlhy, čas, ktorý prešiel od Vianoc, čas, kedy sa človeku nedarí dodržiavať novoročné predsavzatia či level motivácie.
Niektorí odborníci však tvrdia, že myšlienka je nonsens. Idea Modrého pondelka vznikla a začala sa využívať ako marketingový nástroj pre cestovnú kanceláriu. Chceli využiť smutný deň a odporúčať rozveselenie sa dovolenku. Práve kvôli tomu existuje mnoho názorov, ktoré myšlienku smutného dňa popierajú.
Ako sa rozveseliť?
Nielen v tento deň, ale vždy závisí nálada od vášho nastavenia. Aj keby mal byť Modrý pondelok marketingovým triumfom, je mnoho ľudí, ktorí majú naozaj zlú náladu. Ak sa však zo zlej nálady stane depresia, ktorá sa považuje za psychický problém, je dobré navštíviť odborníka.
Keď sa cítite skleslo, skúste si dopriať niečo, čo vás rozveselí. Dohodnite si stretnutie s kamarátmi a zájdite na kávu či dobré jedlo. V zdravom tele zdravý duch. Skúste si zacvičiť alebo choďte na prechádzku do prírody. Pri cvičení či hocijakej fyzickej námahe sa produkujú takzvané hormóny šťastia. Ak si chcete len oddýchnuť, tak siahnite po horkej čokoláde, ktorá je rovnako dobrým zdrojom endorfínov.
(VT)
Odporúčané články
Pivovarský guláš patrí medzi najobľúbenejšie jedlá, ktoré spájajú silnú chuť hovädzieho mäsa, karamelizovanej cibule a výrazného vývaru. Vďaka pivu získava jemnú horkasto-sladkú arómu a plnšiu chuť, ktorá sa počas pomalého dusenia dokonale prepojí.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.
Čaj môžeme vnímať ako druhý najobľúbenejší nápoj po káve. Tento nápoj vie zahriať počas studených dní, uvoľniť telo, ale aj zlepšiť náladu. Existuje niekoľko stoviek druhov čaju, pričom mnohé z nich sa v domácnostiach používajú ako prírodné liečivá.