Prečo sa bojíme piatku trinásteho a prečo je číslo sedem šťastné? TOTO sú zaujímavosti o číselnej symbolike
Ľudstvo sa odjakživa zaujímalo o čísla a číselnú symboliku. Nachádzame ju všade, vo vzťahoch, v jedle, či v náboženstve. Mnohí máme číslo, ktoré nám prináša šťastie alebo smolu. Pôvod môžeme hľadať v histórii, mytológii a zvykoch rozličných kultúr.
Číslo 2
Toto číslo predstavuje typické duality ako napríklad “ja a ty”, “muž a žena”, “áno a nie”, “vľavo a vpravo”, “yin a yang”. Duálny prístup je v našich životoch úplne bežný, pretože väčšinou preferujeme takzvanú dvojsmernú logiku. Takéto čiernobiele vnímanie sveta znamená, že ak niečo nie je pravda, musí sa výhradne jednať o lož, a naopak.
Číslo 3
Trojka je známe mýtické a spirituálne číslo, často sa objavuje v povestiach a príbehoch. Tri želania, tri malé prasiatka, trikrát hádaj a mnoho ďalších slovných spojení patrí do nášho bežného slovníka. Matematik Plató napríklad zase videl symboliku v trojuholníku. Kresťanstvo má napríklad Svätú trojicu. Tretia hodina ráno sa často nazýva Diablova hodina. Mnohí veria, že o tomto čase sa prebúdza zlo a vysmieva sa zo smrti Ježiša, ktorý zomrel o tretej poobede. Vo väčšine hororov sa čas zastaví okolo tretej ráno, kedy temné bytosti a duchovia trápia hlavné postavy.
Číslo 7
Všetci dobre poznáme slovné spojenia, ako napríklad sedem divov sveta, sedem trpaslíkov, sedem dní v týždni, sedem smrteľných hriechov. Matematik Alex Bellos sa zaujímal, ktoré číslo je všeobecne najobľúbenejšie. Vo svojom rozsiahlom výskume zistil, že obľube sa teší práve číslo sedem. Príťažlivosť tohto čísla je známa naprieč kultúrami. Napríklad podľa Biblie Boh vytvoril svet za šesť dní a na siedmy odpočíval. Typicky sa posledný deň v týždni spája s oddychom a relaxom.
Pokračovanie článku na ďalšej strane.

Odporúčané články
Ryžový nákyp so slivkovým lekvárom patrí k tradičným sladkým jedlám, ktoré voňajú detstvom a domácou pohodou. Jemná ryžová hmota, našľahaná s vajíčkami, sa v rúre spája so šťavnatou vrstvou lekváru a vytvára sýty dezert či sladký obed, ktorý zasýti aj poteší.
Návrat do práce po materskej či rodičovskej dovolenke pre mnohé Slovenky znamená nielen osobnú, ale aj ekonomickú výzvu. Podľa prieskumu 365.bank sa až takmer polovica žien po návrate do zamestnania ocitá na rovnakej platovej úrovni ako pred odchodom na materskú, no tretina zarába menej. Vyšší príjem po návrate uviedlo len 15 % opýtaných.
Kapustové strapačky s údeným mäsom patria medzi najobľúbenejšie tradičné jedlá slovenskej kuchyne. Sú jednoduché na prípravu, plné výrazných chutí a skvele zasýtia. Kombinácia čerstvo uvarených strapačiek, kyslej kapusty a údenej slaniny či mäsa vytvára jedlo, ktoré sa na stole objavuje najmä v chladnejších mesiacoch.

