K Valentínskej večeri patrí aj víno, viete, aké sa k čomu hodí?

Keď sa povie romantika, určite si viacero z vás predstaví romantickú večeru pri sviečkach s hudbou v pozadí a vínom v ruke. Výber vína väčšinou závisí od preferencií človeka. Niekto má rád sladké, niekto suché a niekomu chutí len ríbezľové. Každé víno má však preferovaný pokrm, ku ktorému sa hodí a tak vás možno aj víno, po ktorom by ste nikdy nesiahli, dokáže v kombinácii s chutným jedlom prekvapiť.
Základné tipy na kombinovanie
Nemusíte sa vždy riadiť značkami nakreslenými na fľaši vína. Ak máte nejaké obľúbené víno, ktorého chuť už dávno poznáte, skúste ho skombinovať s nejakým pokrmom na základe týchto tipov:
- Víno by malo byť kyslejšie ako jedlo.
- Víno by malo byť sladšie ako jedlo.
- Víno by malo byť chuťovo rovnako intenzívne, ako jedlo.
- Horkosť vína sa vyvažuje s tučnými jedlami.
- Je lepšie zladiť chuť vína s omáčkou, nie s mäsom.
Biele víno
Grilované, smažené či dusené, ryby a biele víno sú vždy správnou kombináciou. A nielen ryby chutia skvelo v spojení s bielym vínom. Jeho chuť si užijete aj v kombinácií so šampiónmi, cuketou či olivami. Klasickou pochúťkou je biele víno v kombinácii s jemnejšími syrmi.
Ak hľadáte korenia či omáčky, ktoré doladia chuť bieleho vína, siahnite po balzamiku, mäte, pistáciách či olivovom oleji.
Červené víno
Červené víno je najlepšie k mäsovým pokrmom. Konkrétne Cabernet Sauvignon sa skvelo hodí k červenému mäsu, napríklad k hovädzine alebo pečenému jahňaciemu.
Krokom vedľa nikdy nebude talianska kuchyňa, červené víno je pre ňu totiž ako stvorené. Vyskúšajte si ho dať k lasagniam alebo cestovinám s aromatickou omáčkou.
Červené vína sa navyše hodia aj k sladkým pokrmom a ovocným dezertom.
Šumivé víno
K šumivému vínu sa skvelo hodia morské plody. Šumivé vína sú navyše všestranné a dobre fungujú s pokrmami, ktoré majú viac tuku. Šampanské či šumivé víno si môžete dať aj ku krémovým polievkam.
Tieto vína sú navyše skvelým tipom k filmovému večeru, keďže chuťovo dopĺňajú maslový popcorn.
Ingrediencie, ktoré doplňujú chuť šumivých vín, sú napríklad mascarpone, med či čokoláda.
Zdroj: (winefolly.com, mitaliakitchen.com, DK)
Odporúčané články

Dnes 5. júla si Slovensko každoročne pripomína príchod solúnskych bratov Konštantína (neskôr Cyrila) a Metoda na územie Veľkej Moravy. Ich misia v roku 863 sa stala základom nielen duchovného, ale aj kultúrneho a vzdelanostného rozvoja slovanských národov.

Tradičná chuť slovenských šúľancov v slanej verzii s krémovou smotanovou omáčkou a výrazným údeným syrom vás prenesie priamo do kuchyne našich starých mám. Jednoduché zemiakové cesto, jemné prísady a výrazná syrová omáčka robia z tohto jedla sýtu pochúťku, ktorá sa hodí na obed aj večeru. Vyskúšajte domácu klasiku v originálnom spracovaní.
