K Valentínskej večeri patrí aj víno, viete, aké sa k čomu hodí?
Keď sa povie romantika, určite si viacero z vás predstaví romantickú večeru pri sviečkach s hudbou v pozadí a vínom v ruke. Výber vína väčšinou závisí od preferencií človeka. Niekto má rád sladké, niekto suché a niekomu chutí len ríbezľové. Každé víno má však preferovaný pokrm, ku ktorému sa hodí a tak vás možno aj víno, po ktorom by ste nikdy nesiahli, dokáže v kombinácii s chutným jedlom prekvapiť.
Základné tipy na kombinovanie
Nemusíte sa vždy riadiť značkami nakreslenými na fľaši vína. Ak máte nejaké obľúbené víno, ktorého chuť už dávno poznáte, skúste ho skombinovať s nejakým pokrmom na základe týchto tipov:
- Víno by malo byť kyslejšie ako jedlo.
- Víno by malo byť sladšie ako jedlo.
- Víno by malo byť chuťovo rovnako intenzívne, ako jedlo.
- Horkosť vína sa vyvažuje s tučnými jedlami.
- Je lepšie zladiť chuť vína s omáčkou, nie s mäsom.
Biele víno
Grilované, smažené či dusené, ryby a biele víno sú vždy správnou kombináciou. A nielen ryby chutia skvelo v spojení s bielym vínom. Jeho chuť si užijete aj v kombinácií so šampiónmi, cuketou či olivami. Klasickou pochúťkou je biele víno v kombinácii s jemnejšími syrmi.
Ak hľadáte korenia či omáčky, ktoré doladia chuť bieleho vína, siahnite po balzamiku, mäte, pistáciách či olivovom oleji.
Červené víno
Červené víno je najlepšie k mäsovým pokrmom. Konkrétne Cabernet Sauvignon sa skvelo hodí k červenému mäsu, napríklad k hovädzine alebo pečenému jahňaciemu.
Krokom vedľa nikdy nebude talianska kuchyňa, červené víno je pre ňu totiž ako stvorené. Vyskúšajte si ho dať k lasagniam alebo cestovinám s aromatickou omáčkou.
Červené vína sa navyše hodia aj k sladkým pokrmom a ovocným dezertom.
Šumivé víno
K šumivému vínu sa skvelo hodia morské plody. Šumivé vína sú navyše všestranné a dobre fungujú s pokrmami, ktoré majú viac tuku. Šampanské či šumivé víno si môžete dať aj ku krémovým polievkam.
Tieto vína sú navyše skvelým tipom k filmovému večeru, keďže chuťovo dopĺňajú maslový popcorn.
Ingrediencie, ktoré doplňujú chuť šumivých vín, sú napríklad mascarpone, med či čokoláda.
Zdroj: (winefolly.com, mitaliakitchen.com, DK)
Odporúčané články
Symboly kosáka a kladiva na Námestí osloboditeľov v Košiciach sú neoddeliteľnou súčasťou histórie mesta už desaťročia. Ich prítomnosť však dlhodobo vyvoláva rozporuplné názory. Nedávno sa opäť ozvali hlasy, ktoré tvrdia, že väčšina obyvateľov mesta by si priala ich odstránenie. Ide o symboly minulého režimu, ktoré podľa niektorých nepatria do modernej mestskej panorámy. Na druhej strane však zaznievajú názory, že ide o historické pamiatky, ktoré by mali byť zachované ako pripomienka minulosti.
Každoročne vznikne na Slovensku približne 200 požiarov spôsobených nepozornosťou pri varení alebo zlým technickým stavom kuchynských spotrebičov. K 31. októbru tohto roku evidovali hasiči už 147 takýchto udalostí, pričom v desiatich percentách prípadov došlo aj k zraneniu.
Grilovaný baklažán v kombinácii so sviežou paradajkovou omáčkou a lahodným halloumi je ideálnym receptom na ľahké a výživné jedlo. Tento jednoduchý pokrm je vhodný ako hlavné jedlo alebo ako príloha na letné grilovanie.