Vďaka tomuto ovociu sa budete cítiť zdravšie

Avokádo pochádza od juhoamerických Indiánov, ktorí z avokáda pálili smotanový likér. Poznajú ho už osemtisíc rokov. Patrí medzi najzdravšie ovocie sveta, pretože len máloktoré druhy ovocia sú tak všestranne využiteľné a nutrične bohaté. A predsa sa nájdu medzi nami takí, ktorí ho ešte neochutnali.
Nutričné hodnoty iných druhov ovocia majú relatívne vysoký obsah sacharidov a cukru. Napríklad kiwi má na 100 gramov až 15 gramov sacharidov, z čoho 9 gramov je cukor a 3 gramy tvorí vláknina. Avokádo má až 13 krát menej cukru ako spomínané kiwi a dvojnásobné množstvo vlákniny. Čo sa týka tuku, priaznivo vplýva na cholesterol.
Účinky avokáda
Má vysoký obsah draslíka, ktorý podporuje zdravie kostí a srdca. Obsahuje vitamíny ako B6, B9, C, E a K1. Vitamíny udržujú správnu hladinu krvného tlaku, zlepšujú imunitu a kvalitu pokožky. V avokáde sú obsiahnuté fytochemikálie a výživné látky rastlinného pôvodu, ktoré ničia nádorové bunky.
Ako správne kupovať avokádo?
Farba tohto ovocia neznamená vždy zrelosť. To či je zrelé zistíme tak, že jemne stlačíme a skontrolujeme pevnosť avokáda. Ak je príliš tvrdé, je ešte nezrelé a konzumovalo by sa nám ťažko.
Často sa nám môže stať, že nám zhnije až doma. Ak pri stlačení zostane v jeho šupe väčšia priehlbina, je už prezreté, avšak stále nie je neskoro. V tomto prípade je vhodné do pomazánky alebo guacamole.
A ako si také guacamole pripraviť, vám ukážeme v dnešnom recepte, ktorý nájdete na druhej strane.
Odporúčané články

Veľkonočné sviatky sú príležitosťou na rodinné stretnutia, ktoré sprevádza chutné pohostenie. Ak chcete tento rok vyniknúť a ponúknuť niečo iné ako tradičné jedlá, prinášame tri recepty, ktoré zaručene zaujmú vašich hostí. Mrkvová torta, jarná roláda a jednohubky s medvedím cesnakom prinesú na stôl sviežosť, originalitu a lahodnú chuť.

Tradičná slovenská klasika, ktorá nechýba na veľkonočnom stole. Varené údené mäso doplnené o poctivý zemiakový šalát je osvedčená kombinácia, ktorú milujú celé generácie. Pripravte si jednoduchý, no výnimočne chutný obed, ktorý vás prenesie späť k sviatočnej atmosfére domova.

Kačacie prsia na pomarančoch s dusenou červenou kapustou a domácou knedľou sú elegantným a chutným jedlom, ktoré spája tradičné suroviny s modernými prvkami. Tento pokrm poteší nielen chuťové poháriky, ale aj vizuálne očarí každého, kto má rád kombináciu jemného kačacieho mäsa, sladko-kyslej omáčky a klasickej prílohy.