Ako bezpečne pripravovať a skladovať potraviny počas leta?

Letné mesiace sa spájajú s vyššími teplotami, ktoré napomáhajú šíreniu a množeniu škodlivých patogénov v potravinách či iných pokrmoch a nápojoch. Nesprávne skladovanie a pripravovanie jedál môže zapríčiniť rôzne zdravotné problémy ako je hnačka, bolesti brucha či iné vážne komplikácie a črevné nákazy. Ako sa proti tomu môžete chrániť?
„Obzvlášť v letnom období, ktoré sa spája s vyššími teplotami či cestovaním, môžete významne znížiť riziko ochorení z potravín dodržiavaním niekoľkých jednoduchých zásad. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) najdôležitejšie zásady prevencie spracovala do takzvaných Piatich kľúčov k bezpečnejším potravinám,“ uviedla MUDr. Katarína Kromerová zo Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia ÚVZ SR.
Podľa odporúčaní Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) je potrebné dodržiavať týchto päť kľúčov k bezpečnejším potravinám:
Prvým kľúčom je udržiavanie čistoty. Pred akoukoľvek manipuláciou s potravinami, ale aj počas prípravy jedla, by ste si mali umývať ruky. Na umytie rúk by ste nemali zabúdať po každom použití toalety. Veľmi dôležité je aj umývanie a čistenie všetkých plôch a zariadení, ktoré na prípravu jedál používate. Priestory kuchyne, ale aj jedlo chráňte pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami. Prečo je tento krok dôležitý? Pretože aj napriek tomu, že väčšina mikroorganizmov nespôsobuje žiadne ochorenia, v pôde, vode, u zvierat, ale aj u ľudí sa môžu vyskytovať mikroorganizmy, ktoré už nebezpečné sú. Tie sa prenášajú najmä rukami, na utierkach a náradí, ale predovšetkým na doskách, ktoré používame na krájanie. Stačí aj najmenší kontakt a mikroorganizmy môžeme preniesť do jedla a vyvolať tak rôzne choroby, ktoré spôsobuje jedlo.
Druhým odporúčaním je oddeľovať potraviny a už uvarené pokrmy. Surové mäso, hydinu a morské živočíchy by ste vždy mali oddeľovať od ostatných potravín. Jednou z možností pri manipulácii so surovými potravinami je aj používanie oddeleného náradia a pomôcok, ako sú napríklad nože či dosky na krájanie. Aby ste zabránili kontaktu medzi surovinami a pripravenými jedlami, používať na uskladnenie jedla môžete rôzne nádoby či obaly. Tento krok je dôležitý z toho dôvodu, že surové potraviny, ale predovšetkým mäso, hydina, morské živočíchy a ich šťavy, môžu obsahovať nebezpečné mikroorganizmy. Tie sa môžu následne preniesť na ostatné potraviny, či už počas prípravy jedál alebo počas ich skladovania.
Tretím kľúčom je dôkladnosť pri varení a ohrievaní pokrmov. Všetky potraviny by ste mali dôkladne uvariť a to predovšetkým mäso, hydinu a morské živočíchy. Polievky a vývary by ste mali priviesť do varu a presvedčiť sa, že ste dosiahli teplotu aspoň 70˚C. Pri varení mäsa a hydiny by ste sa mali ubezpečiť, či je šťava číra a nie ružová. Najideálnejšie je pri varení používať teplomer. Uvarené jedlá nezabudnite dôkladne prihrievať. Pri dodržiavaní správneho varenia sa zabijú takmer všetky nebezpečné mikroorganizmy a na základe štúdie, môže varenie pri teplote 70˚C zaistiť ich bezpečnosť. Zvláštnu pozornosť si vyžadujú najmä potraviny ako mleté mäso, rolované pečené mäso, veľké kusy mäsa a celá hydina.
Štvrtým odporúčaním WHO je skladovanie potravín pri bezpečnej teplote. Ak nakupujete potraviny, ktoré si vyžadujú chladenie či mrazenie, snažte sa ich čo najrýchlejšie preniesť podľa možnosti v chladiacej taške a následne ich čo najskôr uskladniť v chladničke či mrazničke. Pred servírovaním je dobré udržiavať jedlo horúce viac ako 60˚C. Jedlá by ste nemali skladovať príliš dlho ani v chladničke a potraviny z mrazničky nerozmrazovať pri izbovej teplote. Ak cestujete, uprednostnite potraviny, ktoré nevyžadujú chladenie alebo na cesty využívajte prenosnú chladničku. V potravinách skladovaných pri izbovej teplote sa mikroorganizmy množia veľmi rýchlo. Preto by ste mali potraviny skladovať pri teplote na hodnote pod 5˚C alebo nad 60˚C, kedy sa rast mikroorganizmov spomaľuje alebo zastavuje.
Piatym a posledným odporúčaním je používať zdravotne bezpečnú vodu a suroviny. Používajte zdravotne bezpečnú vodu alebo ju uvarte tak, aby bezpečná bola. Pri nákupe voľte čerstvé a zdravé potraviny alebo potraviny, ktoré boli vyrobené bezpečnostnými postupmi, ako je napríklad pasterizované mlieko. Pred konzumáciou ovocia a zeleniny ich nezabudnite umyť pitnou vodou. Vyhýbajte sa a nekonzumujte potraviny, ktoré majú narušený obal, zmenený vzhľad, farbu či chuť, alebo sú po uplynutí dátumu spotreby. Toto odporúčanie by ste mali dodržiavať z toho dôvodu, že aj voda a ľad môže byť kontaminovaná nebezpečnými mikroorganizmami alebo chemikáliami.

(ZL)
Odporúčané články

Nachádza sa v areáli Bytového podniku mesta Košice (BPMK), v mestskej časti Vyšné Opátske. Za akých okolností môže mesto nechať vrak odtiahnuť pre agentúru SITA objasnil Matúš Ziarko z referátu správy a údržby ciest košického magistrátu.

Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) informoval verejnosť o plánovanom čistení električkových žliabkov, ktoré sa uskutoční vo štvrtok večer 3. júla 2025.

Na košickom magistráte sa na treťom tohtoročnom zasadnutí Kooperačnej rady Udržateľného mestského rozvoja (UMR) Košice zišli včera zástupcovia vedenia mesta, mestských častí a ďalších 40 obcí z okresu Košice-okolie. V rámci Programu Slovensko bolo pre územie UMR Košice vyčlenených spolu 133,8 milióna eur zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja EFRR.