ŠVPS SR stanovuje podmienky stánkového predaja rýb
Na stánkový predaj živých rýb konečným spotrebiteľom postačuje registrácia na regionálnej veterinárnej a potravinovej správe podľa územnej pôsobnosti, v ktorej sa predaj vykonáva. Hygienické požiadavky na stánkový predaj sú ustanovené v legislatíve EÚ a v národnej legislatíve.
Musia byť splnené aj požiadavky na označovanie, ktoré sú upravené nariadením Európskeho parlamentu a Rady (EÚ) o spoločnej organizácii trhov s produktmi rybolovu a akvakultúry. Informovala o tom na svojej stránke Štátna veterinárna a potravinová správa SR.
Predaj sa bude vykonávať najmä pred hypermarketmi. Podmienky na zabíjanie rýb musia byť v súlade so zákonom o veterinárnej starostlivosti. V rámci stánkového predaja rýb sa zabitie vykoná najmä manuálnym úderom do hlavy. Z hľadiska welfare ( všeobecného stavu fyzického aj psychického zdravia zvieraťa) je dôležité, aby sa zabíjanie rýb pri stánkovom predaji vykonávalo v osobitnom priestore mimo dohľadu zákazníka a to najmä detí. Predajca je zodpovedný za predaj a manipuláciu s rybami a za dodržiavanie všetkých veterinárnych požiadaviek na ochranu zvierat do momentu predaja.
Zdroj: SITA.sk it, kg
Odporúčané články
Akademická únia v Oxforde (AUO) a Európske obchodné zhromaždenie v Oxforde (Spojené kráľovstvo) je inštitúcia s viac ako 25-ročnými skúsenosťami s oceňovaním vynikajúcich podnikov a lídrov zo 74 krajín.
Ustanovuje základný úväzok novej kategórie pedagogických zamestnancov – kandidátov. Cieľom schváleného návrhu je aj vymedziť, že základný úväzok riaditeľa „manažéra“ sa neustanovuje.
Krátko po polnoci v utorok 2. decembra prijala polícia oznámenie, že v byte obytného domu horí. Preto v noci polícia vyslala do MČ Západ na Gudernovú ulicu číslo 1 všetky záchranné zložky. Príčinou požiaru bola zrejme zapálená cigareta, v byte našli hasiči 80-ročnú ženu bez známok života.