Cieľom revízie školského stravovania je zaistiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje
Cieľom revízie školského stravovania je zaistiť deťom energeticky a nutrične vyvážené jedlá a nápoje, obmedziť prípravu výrobkov z údeného mäsa, mäkkých mäsových výrobkov a vyprážaných jedál. Uviedla to na tlačovom brífingu 20. septembra poslankyňa Národnej rady SR a členka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jarmila Halgašová (SaS). Spolu s ministrom školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislavom Gröhlingom (SaS) priblížili plány a ciele v oblasti školského stravovania. Materiálno-spotrebné normy a metodika sú zverejnené na webe ministerstva školstva a sú účinné od septembra 2021.
S odborníkmi na detské stravovanie aktualizovali a prispôsobili súčasným moderným stravovacím trendom materiálno-spotrebné normy pre školské stravovanie vrátane metodiky k týmto normám. „Revíziou receptúr sme reagovali na aktuálne poznatky vedy o výžive, výzvy a odporúčania rady Európskej únie, Svetovej zdravotníckej organizácie ako aj Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny a európskych spoločností pre výživu. Z receptúr boli vyradené nápoje s vysokým obsahom cukrov a sladidiel, receptúry s obsahom vnútorností, údeného mäsa, s nevhodnou kombináciou surovín, polotovarov a hotové mrazené jedlá. Napríklad fazuľový šalát s kečupom,“ priblížila Halgašová. Doplnila, že pridali zdravšie polievky, nátierky, jedlá z hydiny a diviny. Zvýšili tiež podiel čerstvej zeleniny.
Halgašová podotkla, že v lete minulého roka pripravila pilotný projekt Školská jedáleň, cez ktorý vzdelávali školských kuchárov. Cieľom bolo zvýšiť záujem detí o stravovanie v školách. Do školských jedální je podľa nej potrebné priniesť vyššiu atraktivitu jedál a zaviesť moderné trendy prípravy jedál, keďže sa v škole nestravuje takmer polovica detí. Projekt sa uskutočnil v piatich krajoch a počas letných prázdnin sa doň zapojilo približne 20 škôl. V projekte sa pokračuje aj tento rok, a to za plnej prevádzky školských kuchýň. Poslankyňa zároveň plánuje zostaviť video-archív receptúr vrátane hodnotenia, ktorý bude k dispozícii pre základné a stredné školy.
Minister doplnil, že v Metodicko-pedagogickom centre plánujú aj vzdelávanie týkajúce sa zdravého stravovania a prístupu k nemu.
Ministerstvo školstva vyčlenilo v predchádzajúcom období 2,7 milióna eur na obnovu školských jedálni. Sumou pomohli 570 jedálňam.
Zdroj: (SITA, kh;adz)
Odporúčané články
Zdobenie veľkonočných vajíčok je tradícia, ktorá sa teší veľkej popularite v mnohých kultúrach po celom svete. Táto tradícia, ktorá sa vyvinula v priebehu storočí, má nielen estetický význam, ale je aj bohatá na symboliku a historický význam. Zaujíma vás, ako si môžete vyzdobiť veľkonočné vajíčka sami doma?
Polícia upozorňuje na úplnú uzávierku cesty II/548 v obci Malá Ida (okres Košice-okolie). Ako informovala košická policajná hovorkyňa Lenka Ivanová, dôvodom je pokládka nosníkov mosta.
Fedor Flašík, známy podnikateľ a dlhoročná osobnosť médií na Slovensku, zomrel v pondelok vo veku 66 rokov v Prahe v nemocnici Motol.