Tieto SLANÉ SNACKY nemôžu na vašom silvestrovskom stole chýbať
Slané lahôdky sú nenahraditeľnou súčasťou silvestrovských osláv, a práve preto sme pre vás pripravili zoznam neodolateľných receptov na slané snacky. Pripravte si pre svojich hostí chuťový zážitok nezabudnuteľnej oslavy Silvestra 2023.
Jednoduché a rýchle silvestrovské štangle
Tieto jednoduché štangle sú ľahké na prípravu a potešia chuťové poháriky všetkých hostí. Ak máte chuť na niečo slané, toto je recept pre vás.
Ingrediencie
- 1 balíček lístkového chladeného cesta
- 10 plátkov šunky
- 3 PL paradajkového pyré alebo kečupu
- trochu sušených byliniek (oregano, bazalka)
- 1 štipka mletého čierneho korenia
- 1 ks rozšľahaného vajcia na potretie
Postup
Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenký obdĺžnik, ktorý rozdelíte na polovicu. Na jednu polovicu rozotrite paradajkové pyré, posypte bylinky, mleté čierne korenie a poukladajte plátky šunky. Na vrch položte druhú časť cesta a jemne pritlačte. Kolieskovým krájačom narežte tenké pásiky – približne 1,5cm hrubé. Pásik vezmite do ruky a stočte ho do špirály. Uložiť ich môžete na plech vystlaný papierom na pečenie a vrch potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 15 minút.
Slávnostná rybacia nátierka
Silvester si môžete spríjemniť jedinečnou chuťou rybacej nátierky na jednohubkách, ktorá je dokonalým spoločníkom k šampanskému pri prípitku o polnoci. Zanechajte nezabudnuteľný dojem a pridajte túto okúzľujúcu chuť na svoj silvestrovský stôl.
Ingrediencie
- 2 konzervy tuniaka vo vlastnej šťave
- 1 ks cibuľa (menšia)
- 2 PL masla izbovej teploty
- 1 PL plnotučnej horčice
- podľa chuti soľ a mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Postup
Cibuľu očistite a dajte do mixéra. Pridajte maslo izbovej teploty, plnotučnú horčicu a tuniaka. Dobre to rozmixujte a potom dochuťte soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Hotovú nátierku natrite na bagety alebo toastové chlebíčky, doplňte zeleninou a môžete ich servírovať na silvestrovskom stole.
Rýchle silvestrovské kvietky
Rýchle silvestrovské kvietky osviežia váš slávnostný stôl. Toto jedlo je naozaj rýchle na prípravu. Oživte si svoj silvestrovský večer jedlom, ktoré okúzli vašich hostí a prinesie radosť aj potešenie.
Ingrediencie
- 8 ks párkov
- 1 balíček chladeného lístkového cesta (približne 270 g)
- žĺtko
Postup
Rúru predhrejete na 180ºC a plech vyložte papierom na pečenie. Lístkové cesto nakrájajte na dostatočne veľké kúsky, aby sa do nich dal zabaliť párok. Každý párok zabaľte do cesta a na piatich miestach v rovnakých rozostupoch valčeky narežte, ale neprekrojte ich. Valčeky vytvarujte do kruhu a konce cesta spojte. Následne ich položte na papier na pečenie tak, aby bol šev na spodnej strane a kvietky potrite rozšľahaným žĺtkom. Piecť to môžete v rúre asi 15 – 20 minút (180ºC). Potom ich nechajte mierne vychladnúť a podávať ich môžete na tanieri obloženom šalátom s horčicou a kečupom.
Syrová silvestrovská roláda
Táto lahodná pochúťka spája jemnosť syra s bohatými arómami bylín. Je to ideálny doplnok k šampanskému a svojou jedinečnou kombináciou chutí prinesie na vaše oslavy závan luxusu a dokonalosti.
Ingrediencie
- 350 g syr tvrdý (eidam)
- 200 g mäkká saláma
- 250 g jemný tvaroh hrudkovitý
- 250 kg kyslá smotana
- 1 ks vajce (uvarené na tvrdo)
- farebná paprika – červená, zelená
- podľa chuti soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika
Postup
Syr vložte do mikroténového vrecka, dobre zaviažte a vložte do vriacej vody na 15 minút, kým syr nezmäkne. Medzitým si pripravíte plnku.
V miske dobre vymiešajte hrudkovitý tvaroh, kyslú smotanu, uvarené vajce natvrdo, osoľte, okoreňte, pridajte trochu mletej červenej papriky a na malé kocky nakrájanú farebnú papriku. Podľa chuti môžete pridať aj nasekanú pažítku. Zmäknutý syr vyberte z vody a ihneď ho rozvaľkajte na doske alebo alobale. Syr potrite plnkou, na plnku uložte tenké plátky mäkkej salámy a zrolujte. Syrovú roládu zabaľte do potravinárskej fólie a dajte dobre vychladiť. Následne odbaľte a nakrájajte ju na plátky.
Odporúčané články
Tento tradičný recept na pečeného králika s cesnakovou omáčkou, špenátom a pečenými zemiakmi kombinuje jemné, šťavnaté mäso so sviežimi prílohami a výraznou cesnakovou chuťou. Ide o klasické slovenské jedlo, ktoré je skvelou voľbou na slávnostný obed alebo rodinné stretnutie.
Jahňacie ragú je jedlom, ktoré zaručene poteší chuťové poháriky každého gurmána. S jemne duseným mäsom, aromatickými bylinkami a bohatou omáčkou z červeného vína sa toto jedlo stáva ideálnou voľbou na slávnostný obed či večeru. Prinášame vám osvedčený recept, ktorý premení obyčajný deň na kulinársky zážitok.
Bryndza, slovenský národný poklad, sa stáva čoraz obľúbenejšou súčasťou modernej kuchyne. Recept na plnené šampiňóny s bryndzovým krémom a pažítkou predstavuje chutné spojenie tradičných chutí a jednoduchého, no elegantného občerstvenia, ktoré sa hodí na každú príležitosť.